Safra Yolları Tıkalı 3 Aylık Bebek İzmir'de Şifa Buldu-Türkiye'de 18 Binde Bir Görülen "Bilier Atrezi" Hastalığıyladünyaya Gelen Zeynep Bebek, İzmir'deki Bir Hastanedeyapılan Operasyonla Sağlığına Kavuştu

İZMİR (A.A) - Doğuştan safra yollarının tıkalı olması (Bilier Atrezi) hastalığı ile 3 ay önce dünyaya gelen Zeynep Reyhan Öztürk

İZMİR (A.A) - Doğuştan safra yollarının tıkalı olması (Bilier Atrezi) hastalığı ile 3 ay önce dünyaya gelen Zeynep Reyhan Öztürk adlı bebek, İzmir'deki özel bir hastanede operasyonla sağlığına kavuştu.

Universal Ege Sağlık Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Afyon'un Çay ilçesinde yaşayan Seher ve Ercan Öztürk çiftinin 3 ay önce dünyaya gelen bebekleri Zeynep Reyhan'a doğduktan kısa bir süre sonra "sarılık" teşhisi konuldu.

Hastalığın yaklaşık 2 ay sürmesi üzerine Zeynep Reyhan'ı Afyon'da bir çocuk hekimine götüren Öztürk çifti, hekimin "Bilier Atrezi"den şüphelenerek yönlendirmesiyle İzmir'deki Universal Ege Sağlık Hastanesi'ne başvurdu.

Reklam
Reklam

Burada yapılan muayene ve tetkiklerin ardından "Tip 2 Bilier Atrezi" tanısı konulan Zeynep bebek, çocuk cerrahisi uzmanları Prof. Dr. Orkan Ergün ve Op. Dr. Raziye Ergün tarafından gerçekleştirilen başarılı ameliyatla safra yollarındaki tıkanıklık açılarak sağlığına kavuşturuldu.

Prof. Dr. Ergün, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Zeynep Reyhan Öztürk'te, istatistiklere göre Türkiye'de 18 bin doğumda bir görülen "Bilier Atrezi" hastalığının, "Tip 2" olarak adlandırılan en nadir tipinin görüldüğünü belirtti.

Hastalıkta erken müdahalenin önemine işaret eden Prof. Dr. Ergün, şunları kaydetti:

"Zamanında tanı almayan ve cerrahi tedavisi yapılmayan bu hastalarda hızla karaciğerde siroz gelişir ve karaciğer nakli kaçınılmaz olur. Türkiye'de genellikle bu hastalığın teşhisi ortalama 75 günde konuluyor. Kritik süre olan 2 ayı geçirmeden yapılan ameliyatlarda başarı şansı yüzde 60-80'dir. Daha geç ameliyat edilenlerde başarı şansı yüzde 10'un altına iner. Zeynep'te bu ameliyatı 3 aylıkken yapabildik ve başarı şansı çok düşük olmasına rağmen iyi bir sonuç aldık ve safra akışını sağladık."

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Ergün, anne ve babalara, bebeklerde sarılık hastalığının 14 günden uzun sürmesi ve dışkının beyaz renk alması gibi durumlarda vakit kaybetmeden çocuk cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi uzmanına başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.

Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Ufuk Kırabalı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: