Safran nedir, safranın faydaları nelerdir?

Bilim insanları boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılan safranın depresyonla mücadelede kullanılabileceğini ortaya koydu. Birçok farklı alanda değerlendirilen safran, oldukça şifalı bir bitki. "Safran nedir, safranın faydaları nelerdir?" sorularını detaylandırıyoruz, buyursunlar...

Çin haber ajansı Xinhua'daki habere göre, Avustralya'da yapılan bir araştırmada, dünyanın en pahalı bitkilerinden safranın farmasötik antidepresanlarla kullanıldığında depresyona iyi gelebildiği sonucuna ulaşıldı.

Murdoch Üniversitesinden araştırmacı Adrian Lopresti, "Çalışmalarımızda, safranı plasebo ile kullanan kişilerde, depresif semptomların yüzde 21 ila 41 azaldığını gördük." dedi.

SAFRAN NEDİR?

Safran, süsengiller familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Ana vatanı Güneybatı Asya'dır. Keskin ve acımsı bir aroması vardır. İlaç, parfümeri alanında da değerlendirilen safran, son derece şifalı bir baharat türüdür. Katıldığı yemeğe altın rengi verir. Bunun sebebi ise krosin adı verilen karotenoit bir boya maddesi içermesidir.

Reklam
Reklam

SAFRANIN FAYDALARI NELERDİR?
Araştırmada, safranın çok sayıda faydasının tespit edildiğine dikkati çeken Lopresti, "Uyku kalitesi, motivasyon, aktivitelere duyulan istek ve aktivitelerde elde edilen haz seviyelerinde de gelişmeler gözlemlendi." ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, fazla miktarda safran tüketiminin tek başına ruh sağlığına iyi gelmeyebileceğine işaret ederken, kesin sonuçların elde edilebilmesi için konuyla ilgili daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini vurguladı.

"Kırmızı altın" olarak da tabir edilen safranın kilogram fiyatının yaklaşık 3 bin dolar olduğu kaydediliyor.

Safran, eski tarihlerden beri iştah açıcı olarak kullanılmaktadır. Sinirleri uyarıcı etkisi bulunur ve bu sayede cinsel sorunlara şifa olur.

Regl döneminde safran tüketen kadınların ağrılarında hafifleme görülebilir. Ancak hamilelik döneminde kesinlikle uzak durulmalıdır, çünkü safran düşüğe neden olabilir.

Safranın antikanserojen ve antioksidan özellikleri bulunur. Safran üzerine yapılan araştırmalar sonucunda safranın kanserli tümörleri küçülttüğü ve tümörlerin yayılmalarını engellediği ortaya konmuştur.

Reklam
Reklam