Safranbolu'daki Tarihi Eser Restorasyonları

"Korumanın Başkenti" adıyla anılan Safranbolu'da, konak, han, hamam, cami, çeşme ve Arnavut kaldırımlarında başlayan restorasyon çalışmaları, dönemler halinde devam ediyor.

"Korumanın Başkenti" adıyla anılan Safranbolu'da, konak, han, hamam, cami, çeşme ve Arnavut kaldırımlarında başlayan restorasyon çalışmaları, dönemler halinde devam ediyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1975 yılında başlayan yenileme çalışmaları kapsamında şimdiye kadar ilçede bulunan tarihi eserlerden yüzde 40'lık bir kısmının restore edildiğini belirterek, geriye kalan yüzde 60'lık kısmının da restore edilebilmesi için dönemler halinde çalışma yaptıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de bulunan yaklaşık 50 bin korunması gerekli kültür ve tabiat varlığının 1131'inin Safranbolu'da bulunduğunu aktaran Aksoy, şöyle konuştu:

"Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve eşsiz konaklar, günümüze kadar orijinal haliyle taşınmıştır. Korumadaki başarı ise saklayarak değil, içinde yaşayarak sağlanmıştır. 1975 yılında kentsel SİT ilan edilen ilçemizde 1990'lı yılların başından bu yana küçük ve orta ölçekli turistik tesislerin oluşumu ile turizm, ilçe ekonomisindeki yerini hissettirmeye başlamıştır. Terk edilen konaklar, otel, lokanta gibi işlevlerle yaşama dönüştürülmüş, bozulan Arnavut kaldırımları yeniden yapılmış, anıtsal eserler restore edilmeye başlanmış, kaybolmak üzere olan el sanatları turistik amaçla yeniden canlılık kazanmıştır. Ancak yeterli olamayan bu çalışmalara devam ediyoruz."

-"Ödenekler sağlandıkça çalışmalar yapılıyor"-

Aksoy, kötü görünümlü konak ve diğer tarihi yapıların aslına uygun restore edilmesinde, devlet-vatandaş işbirliği içinde olduklarını vurgulayarak, ilçedeki tarihi eserlerde restorasyonu yapılmayan yüzde 60'lık kısımda çalışmaların başladığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Bu çalışma için 7 milyon lira civarında bir ödenek gerektiğini aktaran Aksoy "Bu ödenekler sağlandıkça çalışmalar yapılıyor. Elimizdeki ödenek ve gelecek ödeneklere paralel olarak tarihi eserlerimizi restore edeceğiz. Gerekli kaynakların temini konusunda ilgili kurumlarla sürekli temastayız. İlçemizde tescilli olmayan, fakat tarihi bölgeye yakın ya da yol üzerinde bulunan binalara da cephe giydirmesiyle tarihi görünüm kazandırılacak" diye konuştu.

Aksoy, kendi evini, konağını, hanını ya da çeşmesini restore ederek turizme hizmet eden kişilere de minnet borçlu olduklarını ve onları her zaman desteklediklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz