Karabük İlim Kültür Derneği (İLKDER) tarafından düzenlenen 'Karabük Büyüklerini Yad Ediyor' programı kapsamında Safranbolulu İsmail Necati Efendi(rh.a) Hazretlerini Anma etkinliği Karabük Üniversitesinde gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa, Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, Genel Sekreter Av.Yaşar Alpay, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Karabük İlim Kültür Derneği Başkanı İkram Doğan ile davetliler katıldı.
Moderatörlüğünü KBÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Tekin'in yaptığı etkinlik Safranbolulu İsmail Necati Efendi(rh.a) Hazretleri'nin özgeçmişinin okunmasıyla başladı. Gümüşhaneli Dergahı Şeyhlerinden İsmail Necati Hazretleri Karabük'e bağlı Safranbolu kazasının Oğulveren köyünde 1840 yıllında doğmuştur.Gümüşhanevi Hazretleri Hasan Hilmi Efendi'den sonra ikinci halifesi olan İsmail Necati Efendi dokuz sene dergahta hilafet vazifesini sürdürmüştür.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Tekin, Safranbolulu İsmail Necati Efendi (rh.a) Hazretleri'nin hayatından kısaca bahsederek, “Bugün burada çok önemli bir etkinlik gerçekleştirmiş bulunmaktayız .Mübarek ayların başladığı bu güzel günde bir araya gelerek Safranbolu'nun manevi değerlerini anmanın mutluluğu içerisindeyiz” dedi.
Dinin vefa olduğunu vurgulayan İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hür Mahmut Yücer, “İyiler iyi ata binip gittiler. Fakat binip gitmek modern döneme ait bir kavramdır. Ne geçmişi ne geleceği ifade etmez, sadece şidiyi ifade eder” diyerek, Safranbolu'da Nakşibendilik konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Alimlerin ve Kamillerin medeniyeti inşa etmede önemli bir rol üstlendiğini belirten Din Eğitim Uzmanı Adem Ersoy ise, “Safranbolulu İsmail Necati Efendi Hazretleri gibi alimlerin sayesinde din anlayışı nesilden nesile devam etmektedir. Alimlerin hayatlarından ders alıp tavsiyelerini örnek almak bizim bir vazifemizdir” diyerek, İsmail Necati Efendi Hazretlerinin hayatını anlattı.
'Millet olarak bizim bizlerden daha üstün kişileri örnek alma gibi bir adetimiz vardır' diyen M. Es'ad Coşan Arş.ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Necdet Yılmaz da, “İnsanoğlu her daim başkasına benzemek ister, Cenab-ı Hak bu ihtiyacı müspet kişilerden görmemizi ister. Bizler alimlerimizi gerek sokak gerekse cadde isimlerine vererek onları sık sık anmak ve gelecek nesillerimize onları tanıtmak isteriz. Bu sayede onları yad etmiş oluyoruz” diyerek, Osmanlı medreselerinde verilen huzur derslerinden, Gümüşhaneli dergahı büyükleri ve toplumun gidişatından bahsetti.
Gecenin sonunda konuşmacılara plaket takdiminde bulunuldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz