Sağılmış Anne Sütü

Sağılmış sütle beslemenin faydaları?

Sağılmış sütle beslemenin faydaları?

Emzirme başarılı olmadığı zaman çekilmiş sütle bebeğinizi beslenmek çok iyi bir seçimdir.

Süt ister sağılmış ister göğüsten veriliyor olsun bir çok hastalığa yakalanma riskini oldukça azaltır. Örneğin; kulak iltihabı, solunum yolları iltihabı, menenjit, yeni doğanların ani ölüm sendromu, birinci tür diyabet, çocuk lenfoiti, ishal, alerji ve astım gibi hastalıklara yakalanma risklerini azaltır.Bir çok araştırma göstermektedir ki çekilen süt ile bebeğin emmesi sırasında beslendiği süt hemen hemen aynıdır.

Reklam
Reklam

Besin açısından bir farklılık var mıdır?

Araştırmalara göre bağışıklık bileşenleri, vitamin ve yağ açısından aralarında fark vardır. Çekilen süt çekilme ve saklanma sırasında bu bileşenleri kaybeder. (Lawrence 1994) (Arnold 1999) Bu kayıplara rağmen göğüsten sağılan süt hazır süte nazaran bebeğiniz için çok daha fazla yararlıdır. Hazır süte karşın anne sütü ve ikinci seçenek olarak çekilmiş süt kesinlikle tercih edilmelidir. Kaybolan bileşenleri minimize etmek için taze pompalanmış anne sütünü kullanmaya çalışın. Bebek anne sütünden bağışıklık sisteminin gelişmesi için gerekli olan bileşenleri alır. Geri-beslenim sistemi söz konusudur. Annenin göğsü bebeğin ağzından mikrobu tanımlar ve vücut o mikrobu yenmek için gereken bağışıklık sistemi bileşenlerini sütün içine salgılamaya başlar. Bebeğiniz emzirilmeye istekli ise bu durumla karşılaşır. Eğer ailenizde grip mikrobu varsa, bu durumda bebeğinizin korunması için daha fazla emzirirseniz yada taze pompalanmış sütle beslersenizbu hastalığa karşı bağışıklığını güçlendirmiş olursunuz.

Reklam
Reklam

Bebeklerin beslenmesinde anne sütü emzirmek ilk sıradadır. Daha sonra taze pompalanmış anne sütü ve başka bir anneden alınan süt (ulaşılması güçtür) gelir. Hazır süt dördüncü sıradadır.

Olumsuzlukları nelerdir?

Şişe yardımıyla çekilmiş süt bulundurmak düzenli beslenme durumunuzda hayal kırıklığı ve gerginlik yaratır. Karar vermeden önce düşünmeniz gerekli olan belirli değişiklikler gözlenir.

Sadece sağıolmış süt kullanmak oldukça zahmetlidir ve çok zaman alır. Süt desteği göğüsten ne kadar alındığıdır. Anneler bazı etkili pompalar yardımıyla bebek için gereken anne sütünün %100 ünü sağlayabiliyorlar.

Bazı anneler ise bebek için gereken sütü sağlamakta zorluk yaşamaktadır. Bu gibi durumlarda anne sütünü hazır sütle destekleyerek bebeklerini beslerler. Ne kadar fazla anne sütü sağlarsanız bebeğiniz için o kadar iyidir.

Sütünüzü pompalarken verimi arttırmak için yüksek kaliteli çift pompaları kullanmak, düzenli olarak pompalamak—günde en az 6-8 defa ve göğüslere masaj yapmak faydalıdır. (Hill, et al, 1999) (Jones, & Spencer 2000)

Reklam
Reklam