Sağır Olduktan Sonra, Kendi Kendine 60 Yaşında Okuma Yazma Öğrendi

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde yaşayan Miyase Karakut, 15 yıl önce geçirdiği hastalık sonucu sağır olan Miyase...

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde yaşayan Miyase Karakut, 15 yıl önce geçirdiği hastalık sonucu sağır olan Miyase Karakut (62) kendi kendine iki yıl önce okuma yazma öğrendi.

Karakut, köyde yaşarken hayvanlardan insanlara geçen brusella hastalığına yakalandığını söyledi. Hastalığın tedavisi için uzun süre ilaç kullandığını belirten Karakut, daha sonra duyma yeteneği kaybettiğini belirtti. Doktorların kullandığı ilaçlardan değil, başka bir sebepten dolayı da sağır olduğunu söylediklerini ifade eden Karakut, "Ancak neden sağır olduğumu bilmediklerini bir çok sebebi olabileceğini belirtiler. 15 yıl önce ilaçları kullandıktan bir süre sonra tamamen duymaz oldum. Bir çok doktora gittim ancak derdime çare bulamadım. Verdikleri işitme cihazları da bir işe yaramadı." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Okuma yazma bilmediği için çok büyük zorluk çektiğini dile getiren Karakut, hayatının kabusa döndüğünü anlattı. İnsanların konuştuklarını duyamadığını, okuma yazma bilmediğim için yazılı olarak ta anlaşamadığını vurgulayan Karakut, "Hastanelerde, evde her yerde büyük zorluk çektim. Sonradan sağır olduğum için çok şükür ki konuşma yeteneği mi kaybetmemiştim. Derdimi anlatabiliyordum ancak karşı tarafı anlamıyordum." dedi.

Zamanla kendi kendine dudak okumaya başladığını dile getiren Karakut, okuma yazma öğrenmesini ise şöyle anlattı: "Dudak okumaya başladıktan sonra, kendi kendime harfleri sökmeye başladım. Daha sonra bu harfleri kağıda yazdım. Yavaş yavaş cümleleri yazmaya başladım. Televizyondaki alt yazıları okumaya başladığımı gördüm. İki senedir derdimi anlatacak kadar okuma yazma biliyorum. Dudak okumaya zorlandığım yerde derdimi yazarak ifade ediyorum. Allah bir duyumu aldı ama bana başka bir yetenek verdi. Bu yaşımda kendi kendime okuma yazma öğrendim. En kısa sürede işaret dilini de öğrenmek istiyorum.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz