Sağlam Olmayan Yapılara Dikkat Çekmek Için Model Bina Inşa Ettiler

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri yapıların depreme karşı güvenliğinin...

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri yapıların depreme karşı güvenliğinin zayıf olmasına dikkat çekmek için 6 katlı binayı 10 kat küçültülerek orijinaline uygun model bina inşa etti.

Öğrenciler binanın ince işlerini bitirdikten sonra bina ile ilgili teknik bilgilerin yer aldığı bir sunum yapacak. ‘Deprem Tasarım İlkelerinin Benimsenmesi’ kuralına uygun olarak yapılan model binada her daire 2 oda, 1 salon ve 2 balkondan oluşuyor. Öğrenciler, şantiyedeki işçilerin çalışmalarını ve problemlerini de özümsemek maksadıyla binanın işçiliğini de kendileri yaptı.

Reklam
Reklam

Betonarme yapılarının davranışı dersi kapsamında 10 öğrencinin hazırladığı projenin danışmanlığını ise İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Cüneyt Aydın üstlendi. Aydın, Türkiye’de yapıların depreme karşı güvenliğinin yok denecek kadar az olduğunu belirterek, “En küçük bir depremde bile, pek çok yapı hasar görmekte ve can kaybı oluşmaktadır. Hiç deprem olmadan, yalnızca düşey yükler etkisiyle ansızın göçen binaları da göz önünde bulundurursak bu eksikliği gidermek amacıyla bu projeyi yaptık. Unutmayalım ki; Depremler değil; yapılar öldürür.”dedi. Çalışmayı 45 gün içerisinde tamamladıklarını söyleyen Doç. Aydın, “Gerçek boyutlarda tasarladığımız projemizi uygun varsayımlar yaparak 1/10 ölçeğinde inşa ettik. Binamızın kat alanı 90 m2 olarak tasarlandı. Aldığımız İnşaat Mühendisliği eğitimimiz doğrultusunda; projeye en uygun malzemenin seçilmesi, işçiliğinin tarafımızdan yapılması ve yerinde uygulama aşamaları ayrıntılı olarak irdelendi. Laboratuvar şartlarında gerekli deneyler yapılarak model binamızda kullanacağımız betonu tasarladık.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Projeyi yürüten öğrencilerden Sefa Murat Ersoy, çalışmayı okul bittikten sonra görecekleri zorlukları önceden bilmek için yaptıklarını söyledi. Ersoy, “Normal şartlarda şantiyedeki zorluk ve aşamaları okul şartlarında tatbik ederek, okul bittikten sonra zorlukları görmek için böyle bir çalışma yaptık. Lisans düzeyinde 6 farklı betonarme yapı olarak ilk defa yapıldı. Mimari projesi, betonu, demiri, bütün imkanlarıyla bize ait. 6 katlı binamızı arkadaşlarla işbirliği içerisinde inşaat mühendisliği ikinci öğretim öğrencileri olarak yaptık.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: