BOLU (İHA) - Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, geçtiğimiz günlerde Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde batan M/V Ulla gemisiyle ilgili olarak, insan sağlığını tehdit edecek bir kirliliğin söz konusu olmadığını belirterek, "Alınan numuneler sonrasında, Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre zararlı bir durum söz konusu değil. Bölgede bütün Akdeniz'i kirletecek bir kirlilik mevcut değil" dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Bolu Abant Palace'ta Çevre ve Orman Bakanlığı'nın istişare toplantısına katıldı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Pepe, İskenderun'da geçtiğimiz günlerde 2 bin 200 ton taksik atık yüküyle batan M/V Ulla gemisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Geminin batmasından sonra konu üzerinde bilen-bilmeyen herkesin yorum yaptığını ifade eden Pepe, "Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bazı sivil toplum örgütleri, felaket tellallığı yapıyor. Kamuoyu bu gerçeği biliyor. Kimse sorunları böyle çözemez" diye konuştu. İskenderun'da batan geminin içinde 2 bin 200 ton taksik atık bulunduğunu belirten Pepe, "Bu atıklar termik santrallerin baca atıkları. Krom-6 maddesi içeriyor. Krom-6 maddesi de su ile temas ettiğinde Krom-3 maddesine dönüşüyor. Krom-3 maddesi de tabiatta bulunan kromun ta kendisidir" dedi.
Bakanlığının 10 Aralık 2004 tarihinden bu yana yaptığı tüm çalışmalarının bin sayfayı geçtiğini ifade eden Pepe, raporları basın mensuplarına göstererek, "Bu raporlar, Türkiye'nin tanınmış 3 bilimsel kuruluşu tarafından hazırlandı. Raporlara göre vatandaşlarımızın panik yapmasına gerek yok. Dünya Sağlık Örgütü'nün rakamları 0.005, yani 1 litre suda bulunması gereken rakam. Bizdeki değerler de bu rakama çok yakın. Bu tespitlere göre de Akdeniz'i kirletecek bir durum söz konusu değil. Ancak bölgede lokal bir tehlike söz konusu. Biz bunun farkındayız. Türkiye'nin 8500- 9000 metre sahili var. Bu sahilleri kontrol edemiyoruz. Elimizde imkan olsa sahilleri 24 saat yakından takip edebilsek. Biz mevcut imkanlarla en iyisini yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Batık geminin çıkarılması işinin kendi sorumluluklarında olmadığını da kaydeden Çevre ve Orman Bakanı Pepe, "Batık geminin ambarlarında kalan toksik atık maddesi nasıl çıkarılabilir, bunun bize maliyeti nedir, bir riski var mı, bununla ilgili Türk ve yabancı uzmanlara rapor hazırlatıyoruz. Türkiye bugüne kadar böyle bir felaket yaşamadı. Geminin çıkarılması bizim sorumluluğumuzda değil ve aynı zamanda çıkarılması mümkün de değil. Gemi ancak parçalanarak çıkarılabilir. Konuyla ilgili Başbakanlık Kriz Merkezi çalışma yapıyor: Gemi özel bir yöntemle çıkarılabilir" dedi.
Türkiye'nin çevre sorunlarının sadece toksik atık ile batan gemi veya sahillere bırakılan varillerden ibaret olmadığının altını çizen Pepe, "Türkiye'nin bana göre çok ağır sorunları var. 10-15 yılda bu sorunları ortadan kaldıramazsak, ciddi çevre sorunları ile karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.