Sağlık Bakanı Akdağ'ın Açıklamaları

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer'in, başka bir ekip için...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer'in, başka bir ekip için kompozit doku nakli ruhsatı alabilecekleri yönündeki açıklamasına ilişkin, "Savcılık soruşturması sonuçlanmadan bu hususta Hacettepe Üniversitesi'ne kompozit doku yani kol bacak yüz nakli için ruhsatın verilmesi mümkün değil. Soruşturmaların sonuçlanmasını, ortaya çıkmasını beklemekteyiz" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen Sigara ve Sağlık Sempozyumu açılış töreni öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Gazetecilerin soruşturmayla ilgili değerlendirme yapmasını istediği Akdağ, "Konumuz yine organ nakilleriyle ilgili haklı olarak. Organ nakilleri konusunda bağışçıların bağış yapma arzusunu zayıflatabilecek tavır içinde olmayın. Organ bağışları yalnızca yüz nakli ya da kol-bacak nakillerinden oluşmuyor. Bunlardan çok daha önemlisi hayati organların yani kalp, karaciğer gibi organların bağışı. Yakın zamanda inşallah akciğer nakilleri başlayacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Akdağ, yüz-kol bacak nakillerini tartışırken ya da bu konudaki tartışmaları polemikler haline getirirken meselenin öbür tarafının zayıflatılmış olmasından çok endişe ettiğini belirterek, "Vatandaşlarımız organ nakilleri hususunda adaletli bir sistemin kurulduğundan emin olsunlar. Hacettepe Üniversitesi'yle ilgili kısma gelince bilim komisyonu kararını verdi. Kurallara uygunsuzluk tespit etti. Kompozit doku nakli ruhsatını iptal etti. Hacettepe Üniversitesi köklü bir üniversitedir. Diğer nakiller başarıyla devam edecek" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin "Şevket Çavdar'a endikasyon yönünden uygun bulunmayan ekstremite nakli yapıldı. Cengiz Gül adlı hastaya da konsey tarafından uygun bulunmamasına rağmen nakil yapıldı. Bu konsey hangi konsey?" sorusuna Akdağ, "Üniversitenin, tıp fakültesinin Sağlık Bakanlığı yönergelerinde öngörmüş olduğu bilimsel konsey. Bu nakiller biraz zamana karşı yarış olduğu için merkezi karar verme prosedürleri uygulanmıyor tabi olarak. Ama etik açıdan ve bilimsel açıdan yapılan işin doğruluğunu tespit etme konularında daha önce Sağlık Bakanlığı'nın ortaya koyduğu yönerge ve bu yönergenin belirttiği kurallar çerçevesinde üniversitenin tıp fakültesinin bir bilimsel komisyonu oluşturuluyor ve o bilimsel komisyon karar veriyor. Hacettepe Üniversitesi'nin de böyle bir bilimsel komisyonu var. Bilimsel komisyonun kol ve bacaklarla ilgili kararları var. Ya da yüz nakliyle ilgili kararı var ya da yok. Sonuçta soruşturmalar bunları ortaya çıkarmış oluyor. YÖK de bu doğrultuda soruşturmasını devam ettirecek" karşılığını

Reklam
Reklam

verdi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer'in, başka bir ekip için kompozit doku nakli ruhsatı alabilecekleri açıklamasının hatırlatılması ve 'Başvuruya izin verecek misiniz, yoksa soruşturmanın sonucunu mu bekleyeceksiniz?' sorusunun yöneltilmesi üzerine ise Akdağ, "Savcılık soruşturması sonuçlanmadan bu hususta Hacettepe Üniversitesi'ne kompozit doku yani kol bacak yüz nakli için ruhsatın verilmesi mümkün değil. Soruşturmaların sonuçlanmasını ortaya çıkmasını beklemekteyiz" diye konuştu.

"İşin kuralları ortaya konmuş durumda aslında bilimsel açıdan Türkiye'nin bu noktada geldiği yer Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda koyduğu kurallar manzumesi başka ülkeler tarafından da örnek alınabilecek kurallar" diyen Akdağ, "Birçok ülkede kuralsızlık var ve bilim adamları kendi inisiyatifleriyle bu kararları veriyor. Dolayısıyla tekil bir olayı organ nakliyle ilgili genel bir konuya bağlamak doğru değil" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin 'Hacettepe Üniversitesi kendi kararını çiğnemiş oluyor, bir yandan da 'endikasyon dışı izin alabilirdik' diyor, çelişki görmüyor musunuz?' sorusuna ise Akdağ, "Hiç onları yorumlamak istemem. Sayın rektörün ne söylediğini de bilmiyorum. Ben net olarak kendi tavrımı, bakanlığımın tavrını ifade ettim. Herhangi bir biçimde kural ihlali yapıldığı için ruhsat iptal edilmiş bir konuda bütün soruşturmalar tamamlanıncaya kadar başka bir işlem yapılamaz" karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: