Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tam gün yasasında geri adımın olmadığını belirterek, “Süreci tamamlamak için önümüzde...

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tam gün yasasında geri adımın olmadığını belirterek, “Süreci tamamlamak için önümüzde 10 güne ihtiyaç var. Ne gerekiyorsa o yapılacak. Yasalsa yasal yönetmelikse yönetmelik. Görüşmelerin ardından yasal değişiklik gerekiyorsa bunu Başbakan ile ve hükümetle paylaşacağız” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık muhabirleriyle bir araya geldi. Hekimevi’nde yapılan toplantıda Bakanlığın çalışmaları ve gündeme ilişkin konular ele alındı. Türkiye’nin en önemli dinamiklerinden olan sağlık alanında AK Parti Hükümeti döneminde önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Müezzinoğlu, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a teşekkürlerini iletti. Bakanlığın faaliyetleri konusunda süreci daha iyiye taşıma gayretinde olacaklarını ifade eden Müezzinoğlu, dinamik bir şekilde ortalama 6 ayda bir konuların geniş bir şekilde ele alınacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

Bakan Müezzinoğlu yaptığı açılış konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Gazetecilerin gündeminde, tam gün yasasına ilişkin gelişmeler, anne sütü bankası projesi, hekim açığı ve hekimlere uygulanan şiddet, şehir hastaneleri, aile hekimliği ve sigara yasağı konuları yer aldı.

TAM GÜN YASASI

Bakan Müezzinoğlu’nun önceki günkü açıklamalarında tam gün yasasına ilişkin hekimlerle görüşüleceğini söylemesi üzerine bu görüşmenin yapılıp yapılmadığı soruldu. Müezzinoğlu, üniversitelerin hem sağlık hizmeti verme hem de hekim yetiştirme görevi olduğunu hatırlatarak, bu iki dinamiğin ayakta tutulması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin önümüzdeki süreçte marka sağlık ülkesi olması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, bu konuda hekim standardının yükseltilmesi gerektiğini kaydederek, “Tam gün yasasına ilişkin dün sabah İstanbul’da hekimlerle görüştük. Bugün öğleden sonra da Ankara’da görüşme yapacağız. Türk Tabipler Birliği ile Pazar günü görüşeceğiz. Yüzde 100 paydaşlık tabi ki sağlanamaz ama ne kadar sağlarsak onu başarmaya çalışacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Hekimlerle yapılan toplantıda onların da görüşlerinin alındığına vurgu yapan Müezzinoğlu, “Süreci tamamlamak için önümüzde 10 güne ihtiyaç var. Ne gerekiyorsa o yapılacak. Yasalsa yasal yönetmelikse yönetmelik. Veya hepsi var. Görüşmelerin ardından yasal değişiklik gerekiyorsa bunu Başbakan'la ve hükümetle paylaşacağız” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTE VE HOCA BİRLİKTE MARKA OLSUN”

Tam gün yasasında temel sorunun üniversitelerde olduğuna dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, sadece üniversitelere değil hepsine bakılacağını belirterek, “Tam günden vazgeçmeyi düşünüyoruz ya da geri adım atıyoruz diye bir bakış açısı yok. Tam günü devlet ve üniversite hastanelerinde de uygulayabilmek ve tıkanıklıkları gidermektir. Tam günü ortadan kaldıralım farklı bir şey düşünelim anlayışı yok. Yer yer değişiklik gerekiyorsa da yapılacak” şeklinde konuştu.

Tam gün yasası kapsamında üniversite hocalarının muayenehane açamaması konusuna ilişkin değerlendirmede bulunan Müezzinoğlu şöyle devam etti:

“Hocamız üniversitede hoca olduğu için orada kalmalı. Orada olan sorumluluğunu bu millete o üniversite çatısı altında verebilmeli ki kendisinin farklı meziyetlerinden biz istifade edebilmeliyiz. Ama üniversite adına istifade edebilmeliyiz. Marka olacaklarsa birlikte marka olsunlar. Bunun için kendileri farklı zaman dilimlerinde çalışmaları istiyorlarsa bunun yolunu açabilir miyiz bunun üzerinde çalışacağız.”

Reklam
Reklam

ŞEHİR HASTANELERİ

Kamu-özel ortaklığıyla şehir hastaneleri kampüsü kurulmasını içeren yasa tasarısına ilişkin açıklama yapan Bakan Müezzinoğlu, binaların fiziki ve teknolojik standartları konusunda sıkıntılar olduğunu dile getirerek, kamu-özel işbirliğinde yapılan ısrarın süreci kısaltmak adına olduğunu bildirdi. Kamu-özel işbirliği ile ilgili şehir hastanelerinin 5 yıl sonra devreye gireceğini ifade eden Müezzinoğlu, bir yandan kamu yatırımı devam ederken bir yandan da kamu-özel finansman desteğinin sağlanmasını amaçladıklarını belirterek, “Teknolojik donanımı yüksek hizmet alanlarını ülkemizin bölgesel merkezlerine hızla kazandırabilmek amacındayız. Bu konuda Bakanlığımız 29 sağlık bölgesi belirledi. Bu alanlarda çok hızlı bir şekilde hastanelerimizin standardını yükseltebilirsek 5 yıl sonra çok daha iyi noktada olacağız” ifadesini kullandı.

HEKİM AÇIĞI

Hekim açığı konusunun önümüzdeki 20’li yıllarda ülke olarak büyük sıkıntı çekilecek bir alan olduğunu sözlerine ekleyen Müezzinoğlu, “Hekim açığı konusu en çok problem yaşayacağımız alan ve en çok çözümsüz olduğumuz alan. Bugün itibariyle 20 bin uzman hekim, 10 bin pratisyen hekim, 50 bin hemşire açığımız var diyoruz. Hekimde bu açığı 15 yıldan önce kapatabilme ihtimalimiz yok. Ülke olarak temel sorunlarımızın başında hekim açığı geliyor. Yapmamız gereken tek şey, elimizdeki hekimin verimliliğini artırabilmek, mevcut 125 bin hekimin standardını yükseltmek. Biz hekimlerin bilgi birikiminden daha fazla istifade etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bilinçli anne ve sağlıklı beslenme konusunda kampanyaların yapılacağını bildiren Bakan Müezzinoğlu, bebek maması konusuna da değinerek, “Yasaklayarak değil, anneleri, aileleri bilinçli hale getirmeliyiz. Çocuğun anneyle olan ilişkisini içeren bir yolculuk yapmamız lazım. Sadece fiziken değil ruhen de sağlıklı olmanın en asli unsuru çocuğun anne ile olan ilişkisi ve annenin de bilinçli olmasıdır. Kampanyaların bir ayağı da annelerin bilinçlendirilmesi olacaktır” dedi.

HEKİME YÖNELİK ŞİDDET

Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Ne olursa olsun hasta haklıdır” anlayışı içerisinde olduğunu söyleyen bir gazetecinin bu konuda çalışmaların nasıl devam edeceğini sorması üzerine Bakan Müezzinoğlu, “Ne olursa olsun hasta haklıdır anlayışını Bakanımızdan görmedim. Öyle bir algı varsa da çok doğru olduğu kanaatinde değilim. Bu ülkede sağlıkta hasta memnuniyetini yüzde 80’lere taşımışsak, bu hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özverisiyle yakalanmış bir çalışmadır. Ne olursa olsun hasta haklıdır anlayışı doğru değildir. Haklı olan haklıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Sağlık hizmeti sunucu ve alıcısının memnuniyetinin birlikte olması gerektiğine dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, “Hekimlerinize, sağlık hizmeti sunucularınıza evladınıza sahip çıktığınız gibi sahip çıkın. Çünkü onlar sizin zor gününüzde yanınızda olacaktır. Ben hekimle hasta arasına kanunların, güvenliğin ve emniyetin girmesini istemem ama süreç bizi o mecburiyete götürürse o mecburen. Sağlık çalışanları korkar panik yaparlarsa bir adım geri duracaklar demektir ki o bir adım geri durmanın bedelini 75 milyon ödeyecektir” diye konuştu.

SİGARA YASAĞI

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sigara ve alkol konusundaki çalışmalardan bahsederek, sağlığa zararlı olan ne varsa kampanya oluşturmak, toplumsal bilinci oluşturmak amacında olduklarını söyledi. Sigara ve alkol konusunda gençlerde bilinçlenmeyi sağlamanın önemine değinen Müezzinoğlu, “Ben bu konuda yaklaşık 10 yıldır, ‘Ben içiyordum ama bıraktım’ diyen herkese kıyafet alıyorum. İlk kıyafet aldığım kişi İçişleri Bakanı Muammer Güler’dir. Bu anlamda 110 civarında takım elbise aldığım kişi var. Yükü fazla oluyor ama topluma faydası var” dedi.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin “Hiç sigara içtiniz mi?” sorusuna Bakan Müezzinoğlu, yaklaşık 25 yıl günde ortalama bir sigara içtiğini belirterek, 7 yıl önce kızının sigarayı bıraktırmaya vesile olduğunu kaydetti.

GEMİ HASTANELERİ PROJESİ

Gemi hastaneleri projesi konusunda yoğun bir çalışma yapacaklarını ifade eden Müezzinoğlu, yalnız deprem zamanı değil, acil durumlarda da hemen sahile gelebilecek ve sağlık hizmeti verebilecek bir hizmet olduğunu açıkladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: