Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Edirne'de

EDİRNE (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Sağlıkçılar, ülke insanlarını ayrıştırmadan ve ülke insanının tamamını kucaklayan bir yapı ve düşüncededir"

"İşbirliği içerisinde güzel şeyler yaşanıyor" Müezzinoğlu, Türkiye'de son yıllarda sağlık alanında önemli bir gelişim ve değişimin yaşandığını söyledi. Sağlıkta hekim, hemşire, sağlık çalışanı ve yönetici işbirliği içerisinde güzel şeyler yapıldığını belirten Müezzinoğlu, gelişmelerin sayısal verilerle de açıklanabileceğini dile getirdi. Türkiye'de, 2002 yılı baz alındığında hastaların hizmet aldığı nitelikli yatak sayısının 10 bin 232 olduğunu, bugün yatak sayısının 50 binin üzerinde bir rakama ulaştığını ifade eden Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "50 bin rakamı bizim toplam yatak kapasitemizin üçte biri. 2002 yılında nitelikli yatak sayımız yüzde 9'lardayken bugün yüzde 35'lere, 36'lara yükselmiş durumda ama henüz üçte 2'ye yakını nitelikli yatak durumunda değil. Toplam yoğun bakım yatak sayısı 869 iken, bugün 10 bin 321. Yani 869 rakamıyla, 10 bin küsürlü rakamlara baktığımızda çok önemli bir sıçramanın olduğunu görüyoruz ancak bu 76 milyon insanımız için yeterli mi dediğimizde, yine onun yeterli olmadığını görüyoruz." Müezzinoğlu, yeni doğan yoğun bakım ünitesi alanının çok önemli bir alan olduğunu, bu konudaki yatak sayısının 2002 ile karşılaştırıldığında 665'ten 3 bin114'e çıktığını ifade ederek, "Bütün buna rağmen 15 gün önce Kırklareli'de yeni doğan veya prematüre doğan bir bebeğimize üçüncü basamak bir yoğun bakım bulma sorunu yaşadık. Zaman zaman bu sorunları yaşıyoruz" diye konuştu. Ambulans, ambulans uçak ve helikopter hizmetleri hakkında da bilgi veren Müezzinoğlu, şunları kaydetti: "618 olan ambulans sayısı 3 bin 375'e çıktı. Ayrıca ambulans uçak ve ambulans helikopter hizmetleri dünya standartlarına uygun şekilde sunuluyor. Yanık ünitesi, acil sağlık merkezi ile ağız ve diş sağlığı merkezi ünitelerinin sayısı artıyor. Türkiye'de bebek ölüm hızı düşüyor. Sağlık çalışanlarına ve hekimlere yönelik şiddete ilişkin direk hapis cezası geldi. Vatandaşların, kutsal bir görev yapan doktorlara yüksek sesle dahi cevap vermemesi gerekiyor." Müezzinoğlu, basının sağlık haberlerini yaparken daha dikkatli şekilde, toplumu ayrıştıran değil birleştiren bir üslup kullanması gerektiğine dikkati çekerek, "flaş, flaş, flaş" kavramının doğru şekilde kullanılması istedi. Konuşmasının ardından sağlık çalışanlarının sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, sigarayı bırakan sağlık çalışanlarına da çeşitli hediyeler vererek, sigaraya bağlı akciğer kanseri oranının geçmiş yıllara oranla düştüğünü ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: