Sağlık bakanları birbirine girdi

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile eski Sağlık Bakanı ve MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Meclis'te tartıştı. Durmuş'un Genel Kurul Salonu'nu terketmesi üzerine Sağlık Bakanı Akdağ, "Kendisine cevap vermediğim için Meclis'i terkediyormuş. Mübarek olsun. Çıkabilirsiniz. Yasak değil Meclis'ten çıkmak" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Sağlık Haftası dolayısıyla gündem dışı söz alan eski Sağlık Bakanı Durmuş, AK Parti'nin sağlık politikalarını eleştirdi. Durmuş'un eleştirilerine cevap vermek üzere kürsüye gelen Sağlık Bakanı Akdağ, Durmuş'un 'işgal kuvvetleri' ifadesi kullandığını hatırlatarak, "Bu işgal kuvvetleri lafı ülkeyi yöneten ve demokratik yolla iktidara gelen hükümet için söylenmişse çok büyük talihsizlik olmuştur. Bundan dolayı sayın milletvekilinin özür dilemesi gerekir. Başka bir amaçla söylenmişse kendi takdirine bırakıyorum" diye konuştu. Sağlıkta dönüşüm programının getirdiği uygulamalarla Türkiye'de hastalık yükünün şekli değişmeye başladığına işaret eden Akdağ, bunun için artık sigara ile mücadeleye çok daha fazla zaman ve enerji ayırabildiklerini söyledi. Akdağ, "Bunun için toplumda yaşayan insanları bir farkındalık oluşturarak daha fazla hareket etmeye, daha az yemeye ve şişmanlamamaya yöneltebilecek halk sağlığı çalışmalarını yapabileceğimiz bir dönemdeyiz. Çocuklarınız kızamıktan kırılırken, ülkede onbirlerce tifo vakası görülürken tabii ki Sağlık Bakanlarının, Meclislerin enerjisi bu tarafa yönelmek zorundaydı. Ama artık bahsettiğim konulara enerjimizi yoğunlaştıracağımız bir seviyeye geldik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TÜİK'in 2003 yılından beri yaşam memnuniyeti anketleri yaptığını belirten Akdağ, MHP sıralarından gelen eleştiriler üzerine, "Muhalefet kanadından laf atarak Türkiye'nin bir kamu kuruluşunu karalamaya çalışmak kolay. Zaten o insanların burada kendilerini savunma şansları yok. Ama haksızlık yapıyoruz" dedi. 2003 yılında 'sağlık hizmetlerinden memnunum' diyenlerin oranının yüzde 39.5 olduğunu belirten Akdağ, 2007 yılında bu oranın yüzde 66.5'e çıktığını ifade etti. Akdağ, bunun çok önemli bir iş olduğunu kaydetti. Akdağ, OECD'nin bugüne kadar 5 ülkenin sağlık sistemini özel bir formatla kendi uzmanlarıyla değerlendirdiğini hatırlatarak, hazırlanan raporda 'sağlıkta dönüşüm programının hem Türkiye'nin sosyal yardım sisteminde önemli bir iyileşme kaydettiğini yansıtmakta hem de aynı meselelerle mücadele eden diğer ülkelere iyi bir uygulama örneği teşkil etmektedir' dendiğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Akdağ'ın konuşması sırasında MHP'li Durmuş, Akdağ'ın yönelttiği soruları cevapsız bıraktığını belirterek, Genel Kurul Salonu'nun çıkış kapısına yöneldi. Akdağ, salonu terkeden Durmuş'un ardından, "Kendisine cevap vermediğim için Meclis'i terkediyormuş. Mübarek olsun. Çıkabilirsiniz. Yasak değil Meclis'ten çıkmak" değerlendirmesini yaptı. Bu arada MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Akdağ'a tepki göstererek, "Meclis'e saygılı olun. Meclis'e saygılı davranmak milletvekillerinin sorularına cevap vermektir" dedi. Akdağ, Vural'a, "Ben bütün nezaketimle burada yapılan ve baştan sona suçlayıcı cümlelerle sağlık politikalarını eleştiren bir konuşmaya cevap veriyorum. Konuşmacı küresel yandaşlardan, rant bölüşümünden, işgal kuvvetinden falan bahsederse, cevap veriyoruz. Sizi de buradaki konuşmacıya saygılı olmaya davet ediyorum. Ben Meclisimize hep saygılı oldum. Bundan sonra da öyle olacağım. Sizden da aynı şeyi bekliyorum" karşılığını verdi.
Sağlık Bakanı Akdağ, OECD'nin hazırladığı raporun satırbaşlarını okuyarak, muhalefetiyle iktidarıyla bundan mutluluk duymaları gerektiğini söyledi. Sonuçta sağlıkta dönüşüm programının Türkiye Cumhuriyeti'nin bir başarısı olduğunu dile getiren Akdağ, "AK Parti'nin iktidarda olması bu başarıyı gölgelemez. Uluslararası kuruluşlar bu başarıyı ortaya koymuşsa hepimiz bundan iftihar etmeliyiz. Sağlıktaki eksikleri de belki en iyi bilen kişi benim. Mevcut eksikleri hep beraber düzeltmeye çalışalım" dedi.

Reklam
Reklam