Sağlık Bakanlığı, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi’nin yayınladığı 'Ambalajlı Su Raporu’ndaki ‘30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya 'sağlıklıdır' raporu verildiğini ilişkin ifadelerin doğru olmadığını açıkladı. Bakanlığın bin 200 saha çalışanı ve bin 500 laboratuvar görevlisi ile hem tesis hem de piyasa bazında incelemeler yaptığını belirten Bakanlık, “30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya sağlıklıdır raporu verildiğini beyan etmek akıl dışıdır.” açıklamasında bulundu.
Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adıyla faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşunun hazırladığı 'Ambalajlı Su Raporundaki' iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Raporun bakanlık tarafından incelendiği, verilerin kaynağı, analiz metodu, analizi yapanların yetkinliği, laboratuvar koşullarında yapılan değerlendirmelerde raporun bilimsel bir dayanaktan yoksun olduğunun görüldüğü vurgulanan açıklama da, "Bilimselliği tartışmalı bir rapora dayanılarak haksız yere kamuoyunda infial uyandırmaya çalışmak etik bir davranış değil. Ancak bu vesile ile halkımıza bazı hususları yeniden hatırlatmak istiyoruz. İçme-kullanma sularının takibini düzenleyen mevzuatımız Avrupa Birliği standartlarında usul ve esaslar içermektedir Avrupa Birliği ülkelerinde ne uygulanıyorsa ülkemizde de uygulanan mevzuat aynı." denildi.
Su dolum tesislerinin, Halk Sağlığı Müdürlükleri ve bakanlık merkez teşkilatınca düzenli olarak denetlenerek alınan numunelerin hem mikrobiyolojik hem de kimyasal olmak üzere toplam 56 parametre üzerinden analizinin yapıldığı vurgulanan açıklama da, "Analizler Ulusal Referans Laboratuvarı olan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) Tüketici Güvenliği Laboratuvarları'nda ve yetkilendirilmiş Halk Sağlığı Laboratuvarları'nda yapılmakta. Yapılan denetimlerde geçici aksaklık tespit edilen firmalara uygunsuzlukların neler olduğu anlatılmakta ve aksaklıklarını gidermeleri için 1 hafta süre verilmekte. Firmalar bu eksikliklerini giderdiği zaman Halk Sağlığı Müdürlüklerimize müracaat etmekte, yapılan denetimlerde ve analizlerde eksikliklerini giderdiği anlaşılan firmalar yeniden su üretimine başlamaktadır. Tespit edilen uygunsuzluk düzeltilemeyecek boyutta ise firmanın faaliyetine izin verilmemekte." ifadelerine yer verildi.
Bakanlığın bin 200 saha çalışanı ve bin 500 laboratuvar görevlisi ile tüm işletmeleri hem tesis hem de piyasa bazında incelediği belirtilen açıklamada, çalışmalar sonucuna göre gerek cezai işlemlerin uygulandığı ve gerekse ileriki dönemde bu uygunsuzlukların tekrarlanmaması için alınacak önlemlerin planlandığı hatırlatıldı. Raporda iddia edildiği gibi '30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya sağlıklıdır raporu verildiğini' beyan etmenin akıl dışı olduğu vurgulanan açıklama da, "Bakanlığımızın su güvenliği konusundaki hassasiyeti ve aldığı tedbirler kamuoyunun malumudur. Halkımızın bu ve benzeri asılsız haberlere itibar etmemesini diliyoruz." açıklamasında bulunuldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz