Sağlık Bakanlığı, hasta bilgilerini daha sıkı koruyacak

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği uygulamasında hasta verilerini, teşhis ve tedaviye ilişkin bilgi ve belgeleri özenle...

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği uygulamasında hasta verilerini, teşhis ve tedaviye ilişkin bilgi ve belgeleri özenle kaydetme ve saklama yükümlülüğünü yeniden düzenledi.
Bakanlık, kayıtların işlenmesinde elektronik ortam kullanımının yaygınlaşmasının hastaya ait mahremiyeti tehdit edebildiğine dikkat çekti. Web ortamında sağlık bilişim hizmeti sağlanmasında sistemin kurulum, kullanım, fiziksel taşınma, eğitim, bakım, teknik destek, güncelleme, veri aktarımı, yedekleme, silme gibi tüm hizmetlerin temininde uyulması gereken hususları kapsayan Aile Hekimliği Bilgi Sistemi’ konulu bir genelge yayımladı.

Reklam
Reklam

KAYITLARIN İŞLENMESİ HASTA MAHREMİYETİNİ TEHDİT EDEBİLİYOR
Sağlık Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan genelgede, hem hizmet sunan sağlık kurum ve kuruluşunun, hem de hekim ve yardımcı sağlık personelinin teşhis ve tedaviye ilişkin bilgi ve belgeleri özenle kaydetme ve saklama yükümlülüğü bulunduğuna dikkat çekildi. Kayıtların işlenmesinde elektronik ortam kullanımının yaygınlaşmasının hastaya ait mahremiyeti tehdit edebildiği hatırlatıldı. Hasta kayıtlarının tutulması ve saklanması sırasında hem sağlık personelinin hem de elektronik ortam sağlayıcılarının mahremiyet ilkelerine uymalarının zorunlu olduğu belirtildi.
Bundan böyle sistemde kullanılacak sunucular (server), bakanlığın belirlediği sunucu ortamlarında ve belirlediği şartlara uygun ortamlarda konumlandırılacak. Kişisel sağlık verilerinin özel niteliği olan veri kategorisinde yer aldığının vurgulanarak, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi(AHBS) projeleri üreten ya da üretecek olan kamu ya da özel tüm gerçek veya tüzel kişiler ile Sağlık Bakanlığı arasında 'Gizlilik Sözleşmesi' imzalanması zorunlu hale getirildi. Genelgede; “Bu nedenle bu sözleşme kapsamında, Bakanlık veya Bakanlığın onayladığı ortamlarda bulunan veri tabanı dışında hiçbir veri tabanı yönetim sistemine kişisel sağlık verileri başta olmak üzere hiçbir kişisel veri, (otomatik olup olmadığına bakılmaksızın) gönderilmez ve kaydedilemez. Sunuculara kaydedilen kişisel sağlık verileri, ancak Bakanlıkça istenilen sunuculara aktarılabilir. Bu aktarma, mutlak olarak güvenli şekilde yapılacaktır. Sisteme erişim denetimi, kullanıcı tanımlama ve yetkilendirme işlemleri tümüyle Bakanlığın yetkisindedir. Aile hekimleri, aile sağlığı elemanları ile bu sistemin bakım ve onarımında görevli personel ancak görevlerinin gereği kadar sistemdeki verilere ulaşabilirler. Bu kimseler, ‘tanımlı kullanıcı’ olarak anılacak olup; tanımlı kullanıcıların Bakanlıkça tespiti ve belgelendirilmesi gereklidir.” denildi.
Hastanın, mahremiyetinin korunmasını açıkça talep edebileceğinin kaydedildiği genelgede, her türlü tıbbi müdahalenin, hastanın mahremiyetine saygı gösterilmek suretiyle icra edildiği vurgulandı. Halen yazılımları kullanılmakta olan AHBS üreticilerinin de Sağlık Bakanlığı gizlilik sözleşmesini imzalayacakları belirtildi. Gizlilik sözleşmesi, ilgili firmanın imza yetkisini haiz yetkili temsilcisi tarafından bizzat Bakanlık yetkilisi ile yüz yüze imzalanacak. Gizlilik sözleşmesi imzalamış olan gerçek ya da tüzel kişilere bakanlıkça güvenlik kodu verilecek, güvenlik kodunu alanlara ait liste, Sağlık Bakanlığının internet sitesinde bulunacak ve güncel tutulacak. Aile hekimleri, bu listede yer almayan yazılım üreticisi firmalara ait hizmet veya ürünleri kullanmayacak. Sözleşme imzalamamış olan üreticilerin ürün veya hizmetlerinin kullanımına, hizmet, ürün tedarik sözleşmesi süresinin bitiminde derhal son verilecek ve yeni sözleşme yapılmayacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz