Sağlık Bakanlığı'dan sigara ve alkol uyarısı

Ankara (AA)- Sağlık Bakanlığı, sigara ve alkol kullanımının, insan vücudunun savunma sistemini çökerterek sayısız hastalık ve ölümlere zemin hazırladığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı, 1-7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, vatandaşları sigara ve alkol kullanımının zararları konusunda uyardı.

Açıklamada, sigaranın içerdiği 4 binden fazla zehirli kimyasal maddenin, insan sağlığı üzerine yaptığı "öldürücü etkiler" nedeniyle, en önemli halk sağlığı sorunlarının başında yer aldığı belirtildi. Açıklamada, sigaranın Türkiye'de her yıl, yaklaşık 200 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu vurgulandı.

Reklam
Reklam

Sigara ve alkolün güçlü bağımlılık yapma özelliğine sahip olduğu ifade edilen açıklamada, sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçünün "sigara tiryakisi" olma riski taşıdığı kaydedildi. Açıklamada, sigara ve alkolün özellikle genç kuşak için 'ciddi bir tehdit' oluşturduğuna dikkat çekilerek, Uluslararası Kanser Örgütü'nün
kanserle savaşta "sigaranın yok edilmesi, alkol kullanımının ise kısıtlanması" gereğini esas aldığı bildirildi.

Sigaranın, akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine yol açtığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Sigara, peptik ülser, kronik bronşit, felç, astım, reflü, erken menopoz, diş eti iltihabı, kemik erimesi ve katarakt hastalıklarına da zemin hazırlıyor. Hamilelerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini beraberinde getiriyor. Sigara dumanının içerdiği katran akciğerlere zarar verirken, karbon monoksit kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açıyor, atardamarların iç duvarlarına zarar veriyor ve kalp krizlerine neden oluyor."

Reklam
Reklam

Sigara içen annelerin sütlerinde bulunan "dioxin" maddesinin öldürücü etkiye sahip bir zehir olduğu ifade edilen açıklamada, sigara dumanının içerdiği amonyak, arsenik hidrojen siyanür, formaldehid ve metan gibi zehirli maddelerin de ölümlere zemin hazırladığı kaydedildi. Açıklamada, günde 5 tane sigara içen bir kişinin, Çernobil
kazasının 100 km çevresinde bulunan biri kadar radyasyon aldığına dikkat çekildi. Alkol kullanımının ise kanser, yüksek tansiyon, siroz, ülser, gastrit ve kalp hastalıklarının oluşumunda "temel risk faktörü" olduğu belirtilen açıklamada, "Beslenme bozuklukları, kronik ishaller, karaciğer iltihabı ve mide kanamalarına yol açan alkol kullanımı, hamile bayanlar için çok büyük riskleri beraberinde getiriyor. Hamileliği süresince alkol tüketen bayanlar, sakat ve erken doğum ile bebeklerinde zeka geriliği riskleriyle karşı karşıya kalıyor" denildi.