Sağlık Bakanlığı'nda 'kuduz' alarmı

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, Avrupa ülkelerinde evcil hayvanların aşılanması, sahipsiz hayvanların kontrol altına alınması sonucu çok nadir görülen bir hastalık olmasına rağmen Türkiye'de halen güncelliğini devam ettiren Kuduz hastalığını tamamen kontrol altına almak için çalışmalarına hız verdi. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından büyük bir titizlikle yürütülen çalışmalarda, şüpheli Kuduz temas vakalarının hemen hemen hepsi aşı tedavisine alınıyor.

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'de Kuduz hastalığına yönelik yapılan çalışmalar çerçevesinde, 1987 yılına kadar sadece Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nın ürettiği 'Semple' tipi aşı kullanılıyordu. Bu tarihten sonra 'Semple' tipi aşının yanısıra 'İthal Hücre Kültürü' aşısı da uygulamaya konuldu. Ancak 1996 yılından itibaren 'Semple' tipi aşı üretimi uygulaması tamamen kaldırılarak sadece 'İthal Hücre Kültürü' aşısı kullanımına geçildi. Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arasında 1991 yılında imzalanan Türkiye Zoonoz Milli Komitesi Protokolü çerçevesinde bir "Kuduz Kontrol Programı" hazırlandı. Program 2000 yılı Şubat ayında Zoonoz Milli Komitesi'ne sunularak uygulamaya konuldu. Sağlık Bakanlığı uzmanları, programın amacının, Türkiye'de hala önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam eden Kuduz hastalığına 'multidisipliner' bir yaklaşım göstererek hastalığın kontrol altına alınması olduğunu belirttiler.

Reklam
Reklam

KUDUZ NEDİR, NASIL BULAŞIR? Kuduz, tüm sıcak kanlı hayvanların beyinlerine yerleşen ve oradan sinirler yoluyla tükrük bezlerine gelerek salyadan yaraya bulaşan akut seyirli, daima ölümle son bulan bulaşıcı viral bir hastalık. Hastalık köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at, eşek gibi evcil, tilki, kurt, çakal, fare, sincap, sansar, gelincik gibi yabani hayvanlarla insanlarda görülüyor. Yarasalar virüsü taşımalarına rağmen kendileri hastalanmıyor ancak ısırdıkları hayvan ve insanlara hastalığı bulaştırıyorlar. Kuduz, bir hayvanın ısırması, tırmalaması veya salyasının yaraya bulaşması ile geçiyor. Virüs, vücuda girdiği yerde bulunan sinirler yoluyla beyine gidiyor, yerleşiyor ve orada çoğalıyor. Beyinde çoğalan virüs tekrar sinirler yoluyla tükrük bezlerine geliyor ve salyaya geçiyor. Virüsün vücuda girmesi ile hastalığın ortaya çıkması arasındaki süreye "Kuluçka Dönemi" deniyor. Bu dönem 3-4 gün ile 1 yıl ya da daha fazla sürede değişen bir zaman alabiliyor. Genel olarak kuluçka süresi İnsanlarda 27-64 gün, köpeklerde 20-60 gün, kedilerde 14-30 gün, sığırlarda 30-60 gün olarak biliniyor.

Reklam
Reklam