Sağlık Bakanlığı’ndan Ab Üyelik Sürecine Proje Desteği

Sağlık Bakanlığı tarafından, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine destek amaçlı, ‘içme-kullanma suları, doğal kaynak suları, doğal...

Sağlık Bakanlığı tarafından, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine destek amaçlı, ‘içme-kullanma suları, doğal kaynak suları, doğal mineralli sular ve yüzme sularının kalitesinin izlenmesi’ konularına ilişkin rehberler hazırlandı.

Sağlık Bakanlığı’nca, Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinde uygulanan uyum çalışmalarına ilişkin basın açıklaması yapıldı. Bakanlığın farklı başlıklar altında çalışmalarına devam ettiği belirtilerek, bu çerçevede birçok projenin yürütülerek uygulamaya konulduğu bildirildi. Bakanlığın sulara yönelik AB mevzuatı çerçevesindeki sorumluluğunun ise ‘içme-kullanma suları, doğal kaynak suları, doğal mineralli sular ve yüzme sularının kalitesinin izlenmesi’ olarak belirlendiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

2005 yılında yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğin, 98/83/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifi’nin ulusal mevzuata uyumlaştırılması ile hazırlandığı dile getirilerek, AB direktiflerinin ulusal mevzuata uyumlaştırılması kadar değişikliklerin hayata geçirilmesinin de büyük önem arz ettiği vurgulandı.

İçme-kullanma suyu izlemesine yönelik uygulama olan “Halk Sağlığının Korunmasına Yönelik Su Alanındaki Mevzuatın Uyumlaştırılması ve Uygulanmasında Sağlık Bakanlığının Güçlendirilmesi AB Eşleştirme Projesi”nin 2006-2008 yılları arasında başarı ile yürütüldüğü belirtilerek, “Bu projenin hemen akabinde AB’ye üye ülkelerle birlikte içme-kullanma sularında risk değerlendirmesi, kirlilik ve beklenmeyen durumlarda su kalitesinin hızla düzeltilmesi için erken uyarı ve acil durum yönetimi konularını içeren bir çalışma yapılmış ve konunun bütünlük içinde ele alınmasına karar verilmiştir” denildi.

Bu kapsamda, 2013 yılının ilk 6 ayında, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü (ISS), Su Araştırma Enstitüsü (IRSA) ve Studiare Sviluppo (Yetkili Kuruluş) arasında ortaklaşa “Halk Sağlığının Korunması için İçme Sularında Acil Durum Yönetimi ve Risk Analizi” konulu kısa süreli eşleştirme projesinin yürütüldüğüne işaret edildi. Bu eşleştirme projesinde içme-kullanma sularında; risk değerlendirme, erken uyarı ve acil durum yönetimine ilişkin kapasite geliştirilmesi ve kirliliklerin belirlenmesine yönelik metodların geliştirilmesinin hedeflendiği açıklandı.

Reklam
Reklam

Bu proje kapsamında 15-20 Nisan 2013 tarihleri arasında Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Giresun, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Samsun Halk Sağlığı Müdürlükleri’nin katılımı ile çalıştaylar düzenlendiğine dikkat çekilerek, ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve 81 İl Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanlarına da eğitimler verildiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı’nın, AB ülkelerindeki standart uygulamalarının ülke geneline yaygınlaştırılması amacıyla, içme-kullanma sularında risk analizi, erken uyarı ve acil durum yönetimi konularında Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun kapasitesinin geliştirilmesi ve kirliliklerin belirlenmesine yönelik metodlarını içeren rehberler hazırlandığına vurgu yapılarak, bu rehberlerde tüm illerde içme-kullanma sularında acil durumlara nasıl müdahale edileceği, risklerin nasıl değerlendirileceği ve ortaya çıkabilecek risklerin nasıl yönetileceği konularında bilgilerin verildiği belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz