Ankara (AA)- Sağlık Bakanlığı, damacana ve diğer ambalajlı suların temiz ve güvenli kullanımıyla ilgili, "Öncelikle satışa sunulan suyun Sağlık Bakanlığından izinli olup olmadığına, etiketinde Bakanlığın izin tarih ve sayısının bulunup bulunmadığına bakılması gerektiğini" bildirdi.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ambalajlı ve damacana su üreten işletmelerdeki laboratuvarlarda, üretilen suların günlük analizlerinin yapıldığı belirtildi.
Bu işletmelerin, izleme programları haricinde ayrıca 3 ayda bir il sağlık müdürlüklerince, yılda en az bir defa da Bakanlıkça denetlendikleri kaydedildi. Yıllık üretilen su miktarına göre kontrol ve denetleme izlemelerinin yapıldığı, il sağlık müdürlüklerince belirlenen takvim doğrultusunda numuneler alınarak, Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal analizler yapıldığı da ifade edildi.
-ANKARA'DAKİ İŞLETMELER-
Ankara'da 13 ruhsatlı kaynak suyu işletmesi ve 2 mineralli su işletmesi bulunduğu, her yıl başında işletmelerin üretim miktarına göre numune takvimi oluşturulup suların kalitesinin analizinin yapıldığı belirtilerek, "2008 yılında bu işletmelerde yapılan denetimlerde alınan numunelerin analiz sonuçlarına göre, herhangi bir fiziksel, mikrobiyolojik ve kimyasal sorun bulunmamaktadır" ifadesine yer verildi. Rutin denetim ve gözetimler yanında halkın şikayetleri doğrultusunda müdahalelerde bulunulduğu ve olumsuzluğun niteliğine göre çeşitli işlemler yapılabildiği kaydedilerek, şöyle denildi:
"Son günlerde basında yer alan 'Ankara'da su mikrop saçıyor' şeklindeki haberler eksik ve kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir. Kaynak gösterilen araştırma incelendiğinde, araştırmada kullanılan damacanalar evde açılmış ve üzerinde su pompası olan damacanalardır. Yine araştırma sonucunda, kullanıcıların yüzde 50'sinin pompalarını hiç değiştirmedikleri, yüzde 15'inin ise hiç temizlemedikleri özellikle belirtilmiştir. Biraz dikkat edildiğinde, araştırmanın amacının evlerimizde kullandığımız damacanalara monte edilen su pompalarının temizliğinin ne kadar önemli olduğu ile pompaları temizleme ve değiştirme alışkanlığımızın ortaya konması olduğu anlaşılacaktır. Bu araştırma, evimize temiz aldığımız suyumuzu yeterli özeni göstermediğimiz takdirde kendi elimizle kirletebileceğimizi göstermiştir."
-DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR-
Bakanlık, damacana ve diğer ambalajlı suların kullanımında şunlara dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi:
"-Öncelikle satışa sunulan suyun Sağlık Bakanlığından izinli olup olmadığına, etiketinde Bakanlığın izin tarih ve sayısının bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.
-Suların etiketinde suyun adı, cinsi, üretim yerinin adresi, Bakanlıkça verilen izin tarih ve sayısı ile uygun gördüğü uyarılar, suya uygulanan işlemler ve suyun sahip olduğu parametreler yer almaktadır.
-İmal ve son kullanma tarihi ile parti ve seri numarası etiket üzerine yazılabileceği gibi, kap veya kapak üzerine görünür bir şekilde yazılıdır.
-Geri dönüşümlü polikarbonat damacanalarda suyun adı ve/veya şirket ismi ve/veya tescilli amblemi veya logosu kabartma şeklinde kap üzerine yazılıdır. Kap
üzerindeki kabartma ile etiket bilgileri farklıysa, bu kaçak olarak ve Sağlık Bakanlığının denetimine tabi olmayan bir tesiste doldurulmuş olması muhtemel, güvenli olmayan ve sağlıksız bir sudur.
-Kullanılan pompalar mümkünse her damacana değişiminde temizlenmeli, haftada bir de kendi hazırlayacağımız bir litre suya 5 damla saf çamaşır suyu karıştırılarak hazırlanan karışımla temizlenmelidir.
-Pompalar 50 damacanada veya en geç yılda bir değiştirilmelidir.
-Ambalajı açan ilk kişinin siz olduğunuza emin olmalısınız. Pastane ve lokanta gibi yerlerde, gelen suların ambalajlarının açık olmadığına da dikkat edilmelidir.
-Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşıldığında il sağlık müdürlüklerine veya 184 SABİM hattına başvurulmalıdır."