Sağlık Bakanlığı’ndan ilaç gibi türküler

Müziğin gücünü kullanan Sağlık Bakanlığı, ilaç gibi türküleri kitaplaştırdı ve bir cd hazırladı.

TRABZON (ANKA) - Türkülerdeki Hekimlik ve Sağlıkla İlgili Türküler adlı başlıkla yayınlanan kitap ve cd, hastalara şifa kaynağı olacak.

Tıp Fakültesi öğrencilerine konferanslarda sunulan, “Türkülerdeki Hekimlik-İyi Hekim Olmak Kavramı” adlı çalışma, daha geniş kitlelere ulaştırılmak üzere kitaplaştırıldı. Bir hekimin mesleğine yönelik kamu görüşünü türkülerin penceresinden görme isteğiyle oluşturuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ses sanatçısı araştırmacı Salih Turhan, Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörü araştırmacı yazar Osman Güzelgöz ve Doç.Dr Salih Eğrilmez, kitap ve cd’yi hazırladı. Kitapta, 154 türkü, 43 uzun hava ve değişik ozan ve şairlerce kaleme alınmış 14 şiir yer alırken, hazırlanan CD’de ise, değişik form ve yöreleri içeren 18 türkü seslendirildi.

Reklam
Reklam

-AŞK SAĞLIĞI BOZAR-

Kitapta yer alan toplam 197 türküden 104’ünün ana tema olarak sevdayı işlerken, bu sevdanın insan sağlığını ne kadar bozduğunu anlatmak için hekim ve hastalıklara ilişkin atıflarda bulunulması dikkat çekti. Ayrıca hekimin gücünün ve kuvvetinin sınırlı olmasına rağmen Allah’tan hemen sonra geldiği belirtildi.

Hekimine itibar eden ve ömrüne ömür katabileceğine inanan hastaların bazen de hekimden yaralarına el atmamalarını istedikleri vurgulandı. Her derde deva olabilen doktorların aşk yarasına çare bulamadığına şu mısralarla yer verildi:

El çek tabip el çek sinem üstünden

Sen benim derdimi bilemezsin

Yarem derindir, yoktur ilacı

Sen benim yaremi sarabilemezsin

Kitapta, türkülerde en çok verem, kalp, kanser hastalıklarının işlendi. Hekimlerin eleştirildiği türkülerin sayısı ise övgü aldığı türkülerden az olduğu belirtilerek, mesleğin halk gözünde yıpranmamış olduğuna da değinildi.(ANKA)