Sağlık Bakanlığı'ndan kene uyarısı

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları, öldürücü hastalıklara yol açan 'kene ısırmaları' konusunda uyardı.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'de özellikle yaz aylarında büyük artış gözlenen 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' hastalığı gibi pek çok enfeksiyonun nedeninin 'kene ısırmaları' olduğu vurgulandı.

Açıklamada, özellikle yaz aylarında kene yoğunluğunun arttığı alanlardan uzak durulması önerilerek, "Kenelerin en yoğun olduğu alanlar, otlak, çalılık ve ırmak vadilerdir. Bu bölgelerde yapılan kırsal aktivitelerden sonra, vücut yüzeyi kene yönünden dikkatlice kontrol edilmeli, kenelerin kollara ve bacaklara tutulmasını önlemek için uzun kollu tişört giyilmeli ve pantolonların paçaları botların veya çorapların içine sokulmalıdır" denildi. Kenelerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere gidilirken açık renk elbiseler giyilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, böylece elbiselere tutunan kenelerin daha rahat görülebileceği bildirildi.

Reklam
Reklam

KENELER KANLA BESLENME İHTİYACI DUYARLAR

Kenelerin, küçük oval şekilli, kan emerek beslenen, 6-8 bacaklı, uçamayan ve sıçrayamayan hayvanlar olduklarına dikkat çekilen açıklamada, bu hayvanların hastalıkların insanlara taşınmasında önemli rol oynadıkları belirtildi.

Kenelerin insanlara taşıdığı önemli hastalıklar ise şöyle sıralandı: "Q humması, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, Lyme hastalığı, Tularemi ve TBE". Açıklamada, Vücuda, el ve yüz dışında, 'diethyltoluamide' içeren losyon ve elbiselere de 'permethrin' sürülmesinin kenelerin yaklaşmalarını önleyebildiğine dikkat çekildi.

Vücuda tutunan kenelerin hemen uzaklaştırılmalarının hastalıkların taşınma riskini azalttığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kenenin vücuttan uzaklaştırılma işlemi ise dikkatli yapılmalıdır. Bu iş için ince uçlu pens veya cımbız kullanılmalıdır. Eğer elle tutulacaksa, eldiven giyilmeli veya parmaklar mendil veya kağıt havlu ile sarılmalıdır. Kene, deri yüzeyine en yakın yerden tutulmalı ve düz olarak, döndürmeden yavaşça çekilmelidir. Kenenin vücudu sıkılmamalı veya patlatılmamalıdır çünkü vücut sıvıları enfeksiyon etkenlerini içerebilir. Kene uzaklaştırıldıktan sonra ısırma bölgesinin dezenfekte edilmesi ve ellerin sabunla iyice yıkanması gerekir. Kenelerin uzaklaştırılmasında gazyağı, benzin gibi kimyasallar sürmek veya kibrit gibi ısı uygulamak, doğal salgılarını artırabilir ve riskli olabilir. Bu tarz uygulamalardan kaçınılmalıdır".

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: