Sağlık Bakanlığı'ndan ''kobay'' açıklaması

Sağlık Bakanlığı, "İnsani Amaçlı İlaca Erken Erişim Programları"nın, ABD ve AB ülkelerinde de alternatif tedavi imkanının olmadığı ciddi hastalıklarda uygulanan bir program olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan, basında yer alan "gönüllü kobay" tartışmalarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Compassionate Use" olarak adlandırılan "İnsani Amaçlı İlaca Erken Erişim Programları" konusunda yayınlanmış bir genelge bulunduğu belirtildi.

Genelgede, "İnsani Amaçlı İlaca Erken Erişim Programları"nın Türkiye'de "Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış ve ulaşılabilir mevcut tıbbi ürünlerle tedavisi başarısız olmuş ciddi veya acil olarak yaşamı tehdit edici bir hastalığı bulunan ve bu konuda düzenlenmiş klinik araştırmalara ulaşma şansı olmayan hastalara, Türkiye'de ruhsatlı olmayan, diğer ülkelerde ruhsatlı olan veya olmayan ilaçların, ilacı geliştiren firma tarafından insani gerekçelerle ücretsiz temin edilmesini sağlayan bir düzenleme olduğunun" belirtildiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Sözkonusu program kapsamındaki uygulamanın, Sağlık Bakanlığı'na başvuru üzerine Merkezi Etik Kurul'da değerlendirildikten sonra verilecek izinle mümkün olduğuna dikkat çekilen açıklamada, programın, "klinik ilaç araştırması olmadığı" ve bu programlarda "ilacın etkinliğiyle ilgili prosedürlerde kullanılamayacağı" anlatıldı.

Açıklamada, gerektiğinde bu programlardan istifade edebilmeleri görüşünden hareketle çocuklara yönelik bir yasaklama getirilmediği ve tüm gelişmiş ülkelerde uygulamanın bu şekilde olduğu vurgulandı.

Anahtar Kelimeler: