Sağlık Bakanlığı'ndan "öss" uyarısı

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, öğrencileri yaklaşan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) öncesi beslenme konusunda bir kere daha uyardı. Sınav öncesi doğru beslenmenin "zihni" olumlu etkileyeceğini belirten bakanlık, öğrencilere, "Sınava kahvaltınızı yapmış halde girin" uyarısı yaptı. Bakanlık, sınav öncesi çay, kahve ve kola yerine süt, meyve suyu, ıhlamur gibi bitki çaylarının tüketilmesini önerdi.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, son günlerde çeşitli kaynaklarda, sınav öncesi algılamayı ve konsantrasyonu artırmaya yönelik diyet önerilerinin yer aldığı belirtilerek, bu önerilerin birçoğunun sağlıksız ve bilimsel temelden yoksun olduğu bildirildi. Açıklamada, öğrencilerin sınav öncesi ve sınav sabahı bilinçli beslenmeleri gerektiğine dikkat çekilerek, "Sınavlarda hiçbir besin başarıyı tek başına, mucizevi bir şekilde etkilemez. Tüm öğrencilerimizin, özellikle bu günlerde beslenme kurallarına uymaları oldukça önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme; 4 besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler süt grubunda yer alan süt ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır" denildi. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarlarının, kişiye özgü olarak değiştiğine işaret edilen açıklamada, bireyin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivite durumunun bu miktarları etkilediği kaydedildi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, öğrencilerin sınav öncesi ve sınav sabahı yoğun stresin yol açtığı fizyolojik etkilere maruz kaldığı vurgulanarak, bu etkilerin düzenli ve uygun beslenmeyle kontrol edilebileceğine dikkat çekildi.

Reklam
Reklam

STRESE KARŞI DÜZENLİ VE UYGUN BESLENME Stres ve heyecanın insan vücudunun enerji tüketimini artırdığı vurgulanan açıklamada, ÖSS sınavı için son hazırlıkları yapan öğrencilere yönelik şu uyarılar yer aldı:
"Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan, kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar, iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında; peynir ve yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez-tahin, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalıdır. Sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli, sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunmaktadır. Oysa karbonhidrattan zengin bu besinler tam tersi gevşemeye neden olmaktadır. Bu nedenle sınav öncesi ve sınav esnasında, şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmelidir. Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketilmelidir. Bu besinler protein içerikleri nedeniyle uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar, içerdiği yağ asitleri beyin hücrelerinin çalışmasında önemli rol oynar. Sınav esnasında susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalı, sınavda su tüketiminin yanı sıra, sıkılmış meyve suyu tüketmenin, hem sıvı ihtiyacını karşılayacağı, hem de konsantrasyonu artıracağı unutulmamalıdır. Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedir. Sınav öncesinde çay, kahve kolalı içecekler gibi kafein içeren besinlerin yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir."

Reklam
Reklam