Sağlık Çalışanına ‘sağlıklı İletişim’ Semineri

Sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi amacıyla Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde çalışan personele ‘Sağlıklı İletişim’ konulu...

Sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi amacıyla Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde çalışan personele ‘Sağlıklı İletişim’ konulu seminer verilmeye başlandı.

İlk olarak Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde görev yapan personele yönelik ‘Sağlıkta Sağlıklı’ iletişim konulu bir seminer düzenlendi. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından verilen ‘sağlıkta sağlıklı iletişim’ konulu seminere katılım yoğun oldu. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda başlayan seminerin açılışında konuşan Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık alanında şiddeti engellemek amacıyla tüm illerde düzenlenen iletişim eğitimlerinin Afyonkarahisar’da da organize edildiğini söyledi. Akgün, iletişimin sadece hasta ve hasta yakınlarıyla kurulmadığına dikkat çekerek, “Bugün burada sağlıklı iletişimden bahsediyoruz. Sağlıkta iletişimin taraflarından biri hasta ve hasta yakını, biri de sağlık personelidir. ‘Biz kusurluyuz diyoruz’ diye algılanmasın lütfen. Amacımız iletişimde sıkıntılı bir hasta veya hasta yakını ile nasıl başa çıkabiliriz, nasıl kendimizi koruruz ya da bizim kusurumuz var mı, diye düşünebilmeyi sağlamak. Bizler sağlık çalışanları sahada hasta ve hasta yakınları ile direkt iletişim halindeyiz. Hasta olan bir insanla sağlıklı bir iletişim zordur. Ancak bizler üzerimize düşeni tam anlamıyla yaparsak hasta bir insanla bile sağlıklı iletişimden bahsedebiliriz. Sıkıntılarımızı kendimiz giderebilir, şiddetin önüne geçebiliriz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

‘SEN’ DİLİ VE TIP DİLİ KULLANMAYIN

AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, seminerin amacının insan olarak sağlıklı iletişimin nasıl yürütüleceği, sağlık personeli olarak da sağlıkta sağlıklı iletişimin nasıl yakalanacağı konusunu tartışmak olduğunu açıkladı. Doç. Dr. Nakilcioğlu, iletişimin tanımını yaparken, insanlar arası her türlü duygu, düşünce ve bilgilerin paylaşımı olduğunu kaydetti. Nakilcioğlu, insan yaşamının kutsal olduğunu anlatarak, “Bu nedenle sağlık hizmeti de kutsaldır. Sağlık personeli kara gün dostudur, hastaya veya hasta yakınlarına kötü günlerinde şefkatli elini uzatır, yanlarında olur. Aynı zamanda sağlık personeli sırdaştır. Hasta kişi kimseye açamadığı, anlatamadığı derdini sağlık personeli ile paylaşır, paylaştıkça da derdine derman bulur derdi azalır. Bu nedenle sağlıkta iki hasım yoktur, iki kesim vardır. Hasta ve sağlık çalışanı. İkisi de aynı bütünün parçalarıdır. Hasta ve hasta yakınlarından normal insani davranışları ve anlayışı bekleyemeyiz. Hastalara sevgi, saygı, güven ve adalet hissini verebilirsek, sağlıklı iletişimin temelini yakalamış oluruz. Sağlık personeli olarak hasta memnuniyetini hedeflerken hasta ve hasta yakınlarının sizden insan daha doğrusu adam yerine koyulmayı beklediğini asla unutmayın. Size düşen, sorun çözmek değil, sorun üretmemektir. Sağlıklı iletişim kurmak bizim görevimizdir, hastanın değil. Her türlü mesajı onun seviyesine inerek vermelisiniz. Karşınızdakine ‘sen’ diliyle ve emredici bir üslupla konuşmayın. Dinleyin, dinlemek iletişimde önemli basamaktır. Ve asla tıp diliyle konuşmayın” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Sağlıklı İletişim’ seminerlerinin üç gün süreceği ve 841 sağlık personelinin yararlanacağı belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: