Sağlık çalışanları kiracı

ANKARA (İHA) - Türk Sağlık-Sen'in sendikaya üye sağlık çalışanları arasında yaptığı araştırmaya göre, sağlık çalışanlarının yüzde 82.5'i kiracı. Türkiye genelinde bin sağlık çalışanı arasında gerçekleştirilen araştırmada, sağlık çalışanlarının yüzde 90'ı döner sermaye ödemelerinin adil olarak düzenlenmediğine inanıyor. Çalışanların yüzde 82'si icap nöbeti uygulamasından şikayetçi olduğunu belirtirken, yüzde 96'sı da yaptığı işe göre hak ettiği maaşı alamadığını ifade etti.

Türk Sağlık-Sen, sağlık ve sosyal hizmet kolunda çalışan personelin sosyo-ekonomik durumunu belirlemek amacıyla ülke genelinde anket çalışması yaptı. Araştırmaya 150 doktor, 300 hemşire, 100 sağlık memuru, 100 laboratuar teknisyeni, 50 anestezi teknisyeni, 200 ebe, 100 memur ve hizmetli olmak üzere bin sağlık çalışanı katıldı.
Ankete cevap veren bin kişi içinde en büyük oranı yüzde 30 ile hemşireler, en küçük oranı ise yüzde 5 ile anestezi teknisyenleri oluşturdu. Araştırmada, sağlık çalışanlarının yüzde 92.5'lik kısmının kiracı, yüzde 7.5'lik kısmının ise ev sahibi olduğu belirlendi. "Kaldırılan kira yardımı yeniden uygulamaya konulmalı mıdır?" sorusuna çalışanların yüzde 100'e yakını 'Evet' cevabı verdi. "Kira yardımı sizce ne kadar olmalıdır?" şeklindeki soruya da, çalışanların yüzde 47.8'i "200 ile 250 YTL arasında", yüzde 17.5'i ise "300 milyon ve yukarısı olmalıdır" şeklinde karşılık verdi.

Reklam
Reklam

Araştırmanın sonuçları şöyle gerçekleşti:
"- Sağlık çalışanlarının yüzde 89'u, aldıkları maaşla ay sonunu getiremediklerini belirtti. Ay sonunu getiremeyenlerin yüzde 100'e yakınını ise hemşire, ebe, teknisyen, hizmetli gibi döner sermaye ödemelerinden en alt dilimde yararlananlar oluşturdu.
- 'Çalıştığınız kurumdan memnun musunuz?' sorusuna sağlık çalışanların yüzde 75.7'si 'Evet', yüzde 24.3'ü 'Hayır' cevabını verdi.
- Sağlık çalışanları, 'Sözleşmeli personel uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz?' şeklindeki soruya yüzde 93 oranında 'Karşıyım' yanıtını verdi.
- 'Çalıştığınız kurumdan memnun değilseniz nedeni nedir?' sorusuna personelin yüzde 72.2'si ücret düşüklüğünü gerekçe gösterirken, yüzde 1.9'u ise çalışma şartlarının olumsuzluğundan yakındı.
- 'İşinizden memnun musunuz?' sorusuna sağlık çalışanlarının yüzde 71.5'i 'Evet', yüzde 28.5'i 'Hayır' cevabını verdi.
- 'Fazla mesai veya nöbet tutuyor musunuz?' sorusuna yüzde 89.5'i 'Evet' yüzde 10.5'i 'Hayır' cevabını verdi.
- 'Nöbet sonrası izin kullanabiliyor musunuz?' sorusuna sağlık çalışanlarının yüzde 63.7'sinin cevabı 'Evet', yüzde 36.3'ünün cevabı 'Hayır' oldu.
- 'Aldığınız ücretin yaptığınız işin gerçek karşılığı olduğuna inanıyor musunuz?' sorusuna yüzde 12.7'si 'Evet', yüzde 87.3'ü 'Hayır' cevabını verdi.
- 'Meslek riski hastalıklarından korunmak için ne yapılmalıdır?' sorusuna çalışanların yüzde 60.7'si 'İş Güvenliği Sigortası Çıkarılmalı' cevabını verirken, yüzde 39.3'ü 'Periyodik aralıklarla check-up yapılmalı' görüşünü savundu.
- Çalışanların yüzde 92.5'i, 'Meslek riski hastalıklarıyla ilgili olarak özel tazminat ödenmelidir' derken, yüzde 7.5'i buna gerek olmadığını bildirdi.
- Sağlık çalışanlarının yüzde 100'ü ise, 'Kamu çalışanlarına grevli, toplu sözleşmeli sendikal hakların tanınmasını ister misiniz?' şeklindeki soruyu 'Evet' diye yanıtladı."

Reklam
Reklam