Sağlık Çalışanları Sağlık İçin Yürüdüler

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 3-4 Ekim ‘Dünya Yürüyüş Günü’ kapsamında...

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 3-4 Ekim ‘Dünya Yürüyüş Günü’ kapsamında ‘Hindi Gıpırdama Vakti’ sloganıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte, obezitenin doğurduğu hastalıklar, fiziksel aktivite ve hareketli yaşamın önemine dikkat çekildi. Yürüyüşe Aile Hekimleri Derneği Mersin Şubesi üyeleri de destek verdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı önünde bir araya gelen sağlık çalışanları ellerinde getirdikleri ‘ideal kilo, ideal hayat’, ‘düzenli fiziksel aktivite yap, obezite riskini azalt’, ‘şişmanlık pişmanlıktır’ dövizleri ile yürüyüşe geçtiler. Kongre ve Sergi Sarayı’nda başlayan yürüyüş Refah Anıtı’nda son buldu. İnönü Bulvarı üzerinden Atatürk Caddesi’ne, buradan Sakarya Caddesi’ne geçen grup bu cadde üzerinden Refah Anıta geldiler. Burada konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talimatı ile Türkiye’de obeziteye karşı bir mücadele başlatıldığını ifade ederek, “Gayemiz gerçekten obezitenin insanlara yapmış olduğunun farkına varmalarını sağlayabilmek. Bu açıdan obezite ciddi manada kalp, şeker, iskelet sistemi hastalıkları, bazı yüksek tansiyon, kanser türlerinin sebebidir. Dünya, teknoloji hızlanıyor ama insanlar yavaşlıyor. Bunun sonucu olarak da insanlarda artık aldığını yakamama ile ilgili problemlerden dolayı şişmanlık ortaya çıkıyor” dedi.

Reklam
Reklam

İnsanların artık bunun farkına varması gerektiğini dile getiren Kemik, “Mersin’de zaten mutfağımız yanmış, sıkıntılar var mutfağımızda. Bizim mutfağımız Akdeniz mutfağı değil. Bizim mutfağımız Ortadoğu mutfağıdır. Çok fazla yağ, çok fazla hamur işi var. Bu kadar doğanın güzel olduğu, insanlara çok cömert davrandığı bir yerde sanki birazcık hareket etmemiz gerekiyor. Özellikle bu konuda kadınlara büyük görev düşüyor. Kadınlarımız yemek yaparken hamurdan, yağdan, salçadan, tuzdan uzak durması gerekiyor” dedi.

“OBEZİTEDE AKDENİZ BÖLGESİ TÜRKİYE’DE 3. SIRADA”

Sağlık Bakanlığı’nın araştırmalarına göre Türkiye’de Batı Anadolu ve Orta Anadolu’dan sonra en çok şişmanlık oranının Akdeniz Bölgesi’nde olduğuna vurgu yapan Kemik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Araştırmada ereklerde yüzde 24, kadınlarda yüzde 42 obezite durumundadır. Kadınların bu kadar yüksek olmasının sebeplerinin en başında hareketsizlik geliyor. Belki kadınlar spor yapamayabilirler ama insanların kalp atışını, solunumunu hızlandıracak fiziksel aktivite yapabilirler. Artık bilinçli olmamız gerekiyor. Bu sadece Türkiye ‘de değil bütün dünyada gelecek 50 yılın felaketi şişmanlıktır.”

Reklam
Reklam

Yürüyüşe destek veren Aile Hekimleri Derneği Mersin Şube Başkanı Gürbüz Şen ise obezitenin bir sendrom değil bir hastalık olduğunun altını çizerek, “Teknolojinin gelişmesi bizde durgun hayatı çok fazla tetikliyor. Maalesef her yere araba ile gider hale geldik. Bunun için bir takım tedbirler alınabilir. Biz aile hekimleri olarak, Aile Sağlık Merkezlerinde (ASM) her gelen vatandaşa sigara ile ilgili, hareketli yaşamla ilgili her türlü mesajı vermeye çalışıyoruz. Bu tür yürüyüşleri sürdürerek bu farkındalığı yaratmak gerçekten çok önemlidir. Hareketli yaşamak gerçekten yaşamın ve sağlığın en önemli unsurudur. Etkin yürüyüş, etkin hareket yapmalıyız” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: