Sağlık Çalışanlarına Şiddeti Önlemek Için Acil Servise X-Ray Cihazı Koyuldu

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için Türkiye’de ilk olan bir...

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için Türkiye’de ilk olan bir uygulamayı hayata geçirdi. Hastane yönetimi, acil servise hasta yakınları için X-Ray cihazı koydu. Güvenlik görevlilerinin yetersiz kalabileceğini düşünen yönetim, özellikle elbise içine saklanabilen kesici ve delici aletlerle ateşli silahları rahatlıkla bulabilmek için bir sistem kurdu.

Uygulamayla ilgili bilgi veren DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, acil serviste X-Ray cihaz uygulamasının Türkiye’de ilk defa hayata geçirildiğini söyledi. Acil serviste güvensiz bir ortam olmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Başhekim Mas, cihazdan hastaların değil, yakınlarının geçeceğini aktardı: “Hasta yakınları, girişte bu cihazdan geçecek. Artık kimseye güvenemiyoruz. Bir kişi silahla acil serviste çılgınlık yapabilir. Son dönemlerde doktorlara yönelik şiddet giderek arttı. İnançlar bazında değerlendirirsek, ölümün Allah’tan geldiğini bilmemiz gerekir. Bu noktada doktorun suçlanması bir tezat oluşturuyor. Hekime yönelik saldırıları anlamak imkansız. Doktora şiddet, inançlara terstir.”

Reklam
Reklam

Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Genel Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu ise uygulamanın altyapısı oluşturulmadan hayata geçirildiğini ileri sürdü. Bu tür uygulamaların, saldırmak isteyen kişileri daha da tahrik edeceğini savunan Rodoplu, şunları söyledi: “Sağlıkçıya saldıracak kişi, bahçede veya otoparkta da saldırabilir. Bu sembolik bir tedbirdir, caydırıcı olacağını düşünmüyorum. Ayrıca cihazdan geçen bir hasta yakınının üzerinde diyelim ki silah buldunuz, ne yapacaksınız Özel güvenlik görevlisinin, bu silahı almaya yetkisi var mı? Alsa bile nerede saklayacak? Ayrıca acil servise başka kapılardan da girebilirsiniz. Oralara da X-Ray cihazı koyacaksınız. Şiddetin başlıca sebeplerinden birisi, sağlık hizmetinin değersiz olmasından kaynaklanmaktadır. Bunu önlemeye yönelik tedbirler almalıyız.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: