Sağlık çalışanlarını bekleyen büyük tehlike

ANKARA (İHA) - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Arman, sağlık kuruluşlarında çalışan tüm personelin bulaşıcı hastalığı olan hastalarla temas riski taşıdığını belirterek, göreve başlarken ve hizmet süresince tüm sağlık çalışanlarına aşı yapılması gerektiğini söyledi.

Hastanede çalışan tüm personelin bulaşıcı hastalığı olan hastalarla temas riski taşıdığına dikkati çeken Prof. Dr. Dilek Arman, "Hasta, hastanın vücut sıvıları ve hastalardan tetkik amaçlı alınan örneklerle teması olan personelin hem infekte olma ve hem de infeksiyonu hastalara bulaştırma riski daha yüksek ise de diyetisyen ve idari personel de dahil olmak üzere tüm hastane personelinin enfeksiyonlarla karşılaşma olasılığının normal popülasyondan daha fazla olması kaçınılmaz bir durumdur" dedi.

Reklam
Reklam

Aşılamanın personel arasında hastalık veya salgınlar ortaya çıktıktan sonra gösterilecek çabalardan çok daha etkin bir yaklaşım olacağını ifade eden Prof. Dr. Dilek Arman, bilinen maddi kazancın yanı sıra hastalığa bağlı işgücü kaybı ve devamsızlığın önlenmesi, bazı durumda hastane personelinin hastalığı hastalara bulaştırma olasılığının ortadan kaldırılması açısından hastane personelinin aşılanmasının önem taşıdığını kaydetti. Personelin risk konusunda ve riski en aza indirmek için uygulanacak önlemler konusunda bilgi sahibi olması ve uygulaması gerektiğinin altını çizen Arman, şöyle devam etti:

"Gerek günlük uygulama sırasında uyması gereken kurallar, gerekse aşı ile önlenebilen hastalıklardan korunmak için aşılama konusu, personel eğitim programlarında yer almalıdır. Amerika'da hastanelerin bağlı bulunduğu akreditasyon kuruluşları bazı uygulamaları zorunlu kılmaktadır. Her personelin işe başlarken genel sağlık değerlendirmesinin yapılarak, immun durumunun belirlenmesine yönelik serolojik tetkikleri ile değerlendirilmesi ve çalıştığı birim ile yaptığı işe göre saptanan risk doğrultusunda periyodik kontroller ile aynı işlemlere devam edilmesi zorunludur. Yalnız hastane personeli değil tıp fakültesi ve hemşirelik öğrencileri de aşılama gerekliliği belirtilen gruplar arasındadır. Bu ülkelerdeki hastanelerde konu ile ilgili 'Personel Sağlığı Merkezleri' kurulmuştur. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (Center for Disease Control, CDC) bünyesinde yer alan Hastane İnfeksiyonları Kontrolü Öneri Komitesi (Hospital Infection Control Advisory Committee, HICPAC) tarafından hazırlanan kılavuz dünyadaki pek çok hastanede geliştirilen aşı politikalarının temelini oluşturmaktadır. Temel olarak uygulanması öngörülen aşılar hepatit B, influenza, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeğidir. Bu aşılar için bağışıklamadan önce serolojik taramanın ABD için maliyet-etkin bulunmadığı bildirilmektedir. Ülkemizde yapılan bir araştırmada, sağlık çalışanlarında kızamık, kızamıkçık, kabakulak için tarama testi yapılmadan, suçiçeği içinse test yaparak duyarlı bireyleri saptayıp aşı uygulanmasının maliyet-etkin olduğu gösterilmiştir."

Reklam
Reklam