ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ilaç sektörü başta olmak üzere insan sağlığını doğrudan ilgilendiren birçok alandaki sahtecilik uygulamalarının kendisini derinden üzdüğünü belirterek, "Her gün yeni örnekleriyle ve insan yaşamına kasteden acı sonuçlarıyla karşılaştığımız bu uygulamaları insanlık dışı olarak nitelendiriyoruz. İnsan yaşamını hiçe sayan kişilerin, masum insanlara verdikleri zararların karşılıksız kalması kabul edilemez" dedi.
Hacettepe Üniversitesi'nin 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenlediği toplantı Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bilim adamları, doktorlar ve öğrenciler katıldı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, Tıp Bayramı törenlerinin, tıp bilimine gönül veren doktorların ve ülkenin sağlık sisteminin içinde
bulunduğu sorunların kapsamlı biçimde ele alınmasına, çözüm önerileri üretilmesine imkan tanıyan bir platform olduğunu söyledi. Sezer, törenlerde dile getirilen görüşlerin, ortaya konulan yaklaşımların her zaman önemsendiğini ve yankı bulduğunu ifade ederek, "Bugün de gündeminizde olan sorunlara, deneyim ve bilgi birikiminizle getireceğiniz çözüm önerilerine ilgililerin duyarlılıkla yaklaşmaları içten beklentimizdir. Cumhuriyet'in kurulmasından bu yana, toplumsal ve siyasal yaşama yön verecek nitelikli insan yetiştirilmesi temel ilke olarak benimsenmiş, bu amaçla her alanda, dünyadaki gelişmelere koşut ve geçerli eğitim sistemleriyle yetkin kadrolar oluşturulması hedeflenmiştir" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE ÇAĞDAŞ ANLAMDA TIP EĞİTİMİ VERİLMEYE BAŞLANDI" Türkiye'de nitelikli eğitimci kadrolarla, çağdaş anlamda tıp eğitimi verilmeye başlandığının altını çizen Sezer, sağlık hizmetlerinin ülkenin dört bir yanındaki vatandaşlara eşit olarak ulaştırılması yönünde önemli adımların atıldığını kaydetti. Tıp fakültelerinin, tıp mesleğini ve geleneklerini yaşatan, yaşamı boyunca öğrenmeyi ilke edinerek, ülkesine ve insanlığa hizmet amacını taşıyan, tıp biliminin ilerlemesi için çalışan doktorları yetiştirdiğini anlatan Sezer, şunları söyledi:
"Bugün, en güç koşullarda bile, deneyim ve birikimleriyle, alanındaki gelişmeleri yakından izleyerek kullanan, mesleğinde yetkinliğini kanıtlamış doktor kadrolarıyla ulus olarak övünmekte, doktorlarımızın özverili çalışmaları ve sevgi dolu yaklaşımlarıyla geleceğe güvenle bakmaktayız. Üniversitelerimizin, bilime saygılı, bilimsel inceleme ve araştırma yetenekleri gelişmiş, toplum sorunlarına eğilen, sağlam düşünceli aydınlar yetiştirmek amacına ulaştığını görmek bizleri mutlu etmektedir. Bilim adamlarımızın ve doktorlarımızın, yurdumuzda olduğu gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde başarılı çalışmalarla tıp bilimine katkıda bulunmaları, önemli araştırma ve buluşlarda imzalarının olması ülkemizin saygınlığını artırmaktadır. Türk tıbbı, dünyada yaşananlara koşut gelişimini günümüzde de sürdürmekte, en son buluş ve teknolojiler, üniversitelerimiz başta olmak üzere, sağlık kuruluşlarında başarıyla uygulanmaktadır. İnsanların daha sağlıklı, daha mutlu bir yaşam sürmesi için özveriyle çalışan sizler, toplumumuzun inandığı, her zaman değer ve destek verdiği, gönül borcu duyarak saydığı kişilersiniz. İnsanlara, yardıma en çok gereksinim duydukları anlarda gösterdiğiniz yakınlığın, birikiminiz ve eğitiminizle onların sağlık sorunlarını gidermek için yaptıklarınızın asla unutulmayacağını bilmelisiniz. Sağlıklı yaşam, bireylerin temel hakkıdır. Bu hakkın tüm yurttaşlar tarafından eşit olarak kullanılabilmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve sağlık alanında ulaşılan düzey, günümüzde çağdaşlık göstergelerinden kabul edilmektedir. Devletin, bireylere sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilecekleri sosyo-ekonomik ve kültürel ortamı sağlaması temel görevidir."
"SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇÖZÜM BEKLEYEN BİRÇOK SORUNU VAR"
Sezer, sağlık hizmetlerinin Türkiye geneline yaygınlaştırılması çalışmalarıyla, hastane ve nitelikli personel sayısında önemli artışlar kaydedildiğini, ancak ülke genelinde dengeli bir dağılımın sağlanamadığını belirtti. Vatandaşlar ve başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarının çözüm bekleyen birçok sorununun olduğunu ifade eden Sezer, "Çağdaşlık yarışındaki savımızın sürdürülebilmesi için, sağlık sistemimizin geliştirilmesi, bu kapsamda daha kaliteli sağlık hizmetlerinden tüm yurttaşların eşit olarak yararlandırılması gerekmektedir" dedi. Sezer, Türkiye'nin, sağlık alanında çağdaş dünyanın ölçütlerini yakalamak, sağlık sisteminin aksayan yönlerini düzeltmek ve sağlık hizmetlerini tüm yurttaşları için ulaşılabilir kılmak zorunda olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sağlık sektöründe yaşanan sorunlar yalnızca, doktorları ve sağlık çalışanlarını değil, tüm toplumu yakından ve derinden etkilemektedir. Sağlık hizmetlerinde en küçük bir gecikme ve savsaklamanın bedelinin insan sağlığı ve insan yaşamıyla ödenmesi, sorunların çözümünü öncelikli kılmaktadır. Çağdaş sağlık örgütlenmesinin öncelikli amaçlarından olan koruyucu hekimlik ve aile hekimliği uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla, sağlık alanındaki savurganlığın önüne geçilebileceği, alınacak küçük önlemlerle sorunların büyümesinin engellenebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle tedavi edici hizmetlere olduğu gibi koruyucu hekimlik ve aile hekimliği hizmetlerine de kaynak ayrılması önemlidir. Sağlık hizmetlerinin evrensel ölçütlerde sunulabilmesi, tüm sağlık personelinin özverili çalışmalarının yanı sıra, bireyin kendi sağlığına özen göstermesini ve beslenmeden iyileştirmeye kadar sağlık konularında bilinçlendirilmesini gerektirmektedir. Bununla birlikte, bilişim teknolojilerinin sağlık hizmetlerinde ve tıp eğitiminde yoğun biçimde kullanılmasının, bugün karşılaşılan kimi sorunların giderilmesine ve yurttaşlarımıza daha kaliteli sağlık hizmeti sunulmasına katkı sağlayacağı kuşkusuzdur."
"CAYDIRICI ÖNLEMLER GECİKMEDEN ALINMALIDIR"
Sezer, büyük sorumluluklar üstlenerek çalışmalarını Türkiye'nin dört bir yanında özveriyle sürdüren tüm sağlık personeline hak ettikleri yaşam olanaklarının sağlanması gerektiğini belirterek, çalışma saatlerinin verimliliklerini artıracak biçimde düzenlenmesi ve doktor başına düşen hasta sayısının azaltılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. Sezer, ayrıca hastane koşullarının iyileştirilmesi ve nitelikli personel gereksiniminin karşılanması yönündeki çabalara da hız verilmesi gerektiğini ifade etti. Düzenlemeler yapılırken, tıp alanında hizmet verenlerin görüş, bilgi ve deneyimlerinden yararlanılması gerektiğini belirten Sezer, "Vatandaşların beklenti ve gereksinimleri göz önünde bulundurulmalı, herkesi kapsayan planlı, örgütlü sosyal güvenlik politikaları yaşama geçirilmelidir" diye konuştu.
Sezer, hekimlerin insan yaşamının kalitesini artırmak ve insanlığa daha güzel yaşam olanakları sunmak için özveriyle çalışırken, ilaç sektörü başta olmak üzere insan sağlığını doğrudan ilgilendiren birçok alandaki sahtecilik uygulamalarının kendisini derinden üzdüğünü kaydetti. Sezer, şunları söyledi:
"Her gün yeni örnekleriyle ve insan yaşamına kasteden acı sonuçlarıyla karşılaştığımız bu uygulamaları insanlık dışı olarak nitelendiriyoruz. İnsan yaşamını hiçe sayan kişilerin, masum insanlara verdikleri zararların karşılıksız kalması kabul edilemez. Caydırıcı önlemler gecikilmeden alınmalıdır. Herkesin sağlık hizmetlerinden yararlandığı, gönence kavuştuğu ve temiz bir çevrede yaşadığı bir Türkiye özleminin ancak, toplumun tüm kesimlerinin ve tüm yurttaşlarımızın ortak çabaları ile gerçekleştirilebileceği unutulmamalıdır. Böyle güzel bir etkinliği düzenledikleri için Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi başta olmak üzere, Ankara'daki tıp fakültelerimizin dekanlarına ve Ankara Tabip Odası'na içten teşekkürlerimi sunuyorum. Sağlık alanındaki sorunların kısa sürede çözülmesini umut ediyor, insanı yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinen, bu kutsal, saygın ve onurlu mesleği büyük özveriyle yerine getiren doktorlarımız ile diğer sağlık çalışanlarımızın tıp bayramını kutluyor, esenlikler diliyorum."