ANKARA(ANKA)-Kamu personeli ile yeşil kartlıların tedavi ve ilaç giderleri Ocak-Mart döneminde toplam 1 milyar 669 milyon YTL'ye ulaştı. Sağlık giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.4 artış gösterdi. Maliye Bakanlığı, sosyal güvenlik reformunun ertelenmesi nedeniyle "sosyal güvenlik açık finansmanındaki" harcama tutarlarının arttığını bildirdi.
Maliye Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, sağlık giderleri ile sosyal güvenlik transferlerine ilişkin gelişmeler değerlendirildi. Sosyal güvenlik açık finansmanı için merkezi yönetim bütçesinde öngörülen başlangıç ödeneklerine göre gerçekleşmelerin yüksek düzeyde olduğu yönündeki yorumlara dikkat çekildi. Merkezi yönetim bütçesinin, sosyal güvenlik reformunun 1 Ocak 2007'de yürürlüğe gireceği varsayımı esas alınarak oluşturulduğu anımsatıldı. Kamu personelinin tedavi ve ilaç giderleri ile yeşil kartlıların tedavi ve ilaç giderlerinin genel sağlık sigortası kapsamında sosyal güvenlik kurumu bütçesinden karşılanacağı varsayımı ile 2007 bütçesine ödenek olarak konulmadığı kaydedildi.
3 AYDA 1.6 MİLYAR YTL
Bütçeye, sadece tutuklu ve hükümlüler ile öğrencilerin sağlık giderleri için 165 milyon YTL ödenek konulduğu belirtildi. Ocak-Mart döneminde gerçekleşen kamu personelinin tedavi ve ilaç giderleri ile yeşil kartlıların tedavi ve ilaç giderleri toplamı olan 1 milyar 669 milyon YTL tutarının 165 milyon YTL ile karşılaştırılmasının doğru bir yaklaşım olmadığı ifade edildi.
Sağlık giderlerine ilişkin gerçekleşmelerin öngörülere uygun olduğu kaydedilerek, Ocak-Mart ayındaki sağlık giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.4 oranında arttı.
REFROM ERTELENİNCE KAYNAK ARTTI
Bütçede sosyal güvenlik açık finansmanı için öngörülen başlangıç ödeneğinin 12 milyar 778 milyon YTL olduğu bildirilerek, "Bu tutarda ödenek tahsisi sosyal güvenlik reformunun 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe gireceği varsayımına dayanmıştır. Reform yürürlüğe girmiş olsaydı, merkezi yönetim bütçesinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na 10.430 milyon YTL devlet sosyal güvenlik katkısı ve 2.607 milyon YTL sosyal güvenliği olmayanların sağlık primi ödemesi yapılacaktı" denildi. Reformun bir yıl ertelenmesi nedeniyle bu ödemelerin yapılmayacağı kaydedildi.
HARCAMA TUTARI ARTIYOR
Sosyal güvenlik sisteminin gelir-gider dengesi ile sosyal güvenlik sisteminin finansman yapısının niteliğinin değişmesi nedeniyle sosyal güvenlik açık finansmanı tertibindeki harcama tutarının arttığı vurgulandı. Sistemin diğer-gider tertiplerinde ödenek ihtiyacı azalacağı veya ortadan kalkacağı için sosyal güvenlik sisteminin genel dengesinin aynı kalacağı ifade edildi.
AÇIK İÇİN 12.7 MİLYAR YTL
Sosyal güvenlik açık finansmanı için öngörülen başlangıç ödeneği olan 12 milyar 778 milyon YTL'ye göre Ocak-Mart döneminde gerçekleşen 6.577 Milyon YTL giderin kıyaslanmasının doğru olmadığı öne sürüldü. Ocak-Mart 2007 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre sosyal güvenlik açık finansmanı için yapılan transferlerin yüzde 2.1 oranında düşüş kaydettiği belirtildi. Açıklamada, "Sosyal güvenlik reformunun ertelenmesinin bütçe ödenekleri üzerinde yarattığı değişiklikler, 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun verdiği yetkiye dayanılarak ilgili tertipler arasında ödenek aktarması yapılmak suretiyle gerçekleştirilmektedir" denildi.