Sağlık giderleri yüzde 72 arttı

ANKARA (İHA) - Tüm Eczacı İşverenler sendikası (TEİS), 2005 yılı ilaç dışı sağlık giderlerinin bir önceki yılla kıyaslandığında yüzde 72 oranında arttığını öne sürdü.

TEİS, ilaç dışı sağlık giderlerinin ilaç harcamalarında yoğun bir şekilde uygulanan tasarruf tedbirleri dışında bırakılması ve gerekli özenin gösterilmeyerek denetimlerin yapılamaması sonucu bu yıl bu rakamın daha da artacağı konusunda uyardı. TEİS tarafından yapılan araştırmaya göre, Fiyat Kararnamesi ve geri ödeme kurumlarıyla yapılan protokol çerçevesindeki indirimler sonucunda ilaç fiyatları; 2005 senesinde imalatçı fiyatı bazında ortalama olarak yüzde 17 civarında geriledi. Devletin geri ödeme kurumlarının ödeme sepetine girmek isteyen firmalarca yapılan ilaç fiyat indirimleri sonucunda ilaç harcamalarında ciddi anlamda azalma yaşandı. Gerek SSK mensuplarıyla yeşil kartlı hastaların 2005 yılında ilaca erişimlerinin kolaylaşmasının yarattığı talep artışı, gerekse genişleyen ürün yelpazesi nedeniyle artan satışların devlete maliyeti enflasyon oranında oldu. Araştırmaya göre, 2004 yılında üretici fiyatlarıyla 8.1 milyar YTL (5.7 milyar dolar) olan Türkiye ilaç pazarı, 2005 yılında yüzde 10 artarak 8.9 milyar YTL oldu. YTL'nin dolar karşısında değer kazanması nedeniyle dolar cinsinden yüzde 17 artarak 6.6 milyar dolar tutarında gerçekleşti. TEİS bu durumun, 35 milyonluk bir nüfusa serbest eczanelerden hizmet verilmeye başlanmasıyla kutu bazında 2 kattan fazla artan ilaç tüketiminin kamu maliyesine ek bir yük getirmediğinin bir göstergesi olduğunu savundu.

Reklam
Reklam

Türkiye'deki ilaç harcamaları dünyadaki ilaç harcamalarındaki artışla aynı seyri izlemekte olduğunun da net bir şekilde vurgulandığı araştırmada, dünyadaki ilaç satışlarıyla ilgili olarak da aşağıdaki verilere yer verildi:
"- Nisan 2005'ten Nisan 2006'ya kadar dünyadaki 13 en önemli ilaç pazarındaki perakende ilaç satışlarında 371.27 milyar dolarlık bir satışla yüzde 5 bir artış kaydedildi.
- Dünyadaki perakende ilaç satışı 2006 Nisan'ında yüzde 5 artış gösterdi, 5 Avrupa ülkesinde ise yüzde 4'lük artış oldu. Kuzey Amerika'da 2006 Nisan ayına kadar 12 ay içinde 199.49 milyar dolarlık satış gerçekleşirken, bu da yüzde 4'lük artışa yol açtı.
- Kanser ilaçları, bu artan satışlardaki artışın anahtar faktördür, kanser ilaçlarının satışında yüzde 15'lik artış oldu.
- Nisan 2005-Nisan 2006 ayında dünyada satışı en çok olan ilaç grupları; kardiyovasküler ilaçlar, merkezi sinir sistemi ilaçları, sindirim sistemi ilaçları, solunum sistemi ilaçları, antibiyotikler, kas ve iskelet sistemi ilaçları, genital-üriner sistem ilaçları, kanser kemoterapötikleri, kan ürünleri ve dermatolojik ilaçlar oldu."
Araştırmada 2005 yılı ilaç dışı sağlık giderlerinin bir önceki yılla kıyaslandığında yüzde 72 oranında arttığı ortaya çıktı. TEİS; ilaç dışı sağlık giderlerinin ilaç harcamalarında yoğun bir şekilde uygulanan tasarruf tedbirleri dışında bırakılması ve gerekli özenin gösterilmeyerek denetimlerin yapılamaması sonucu bu yıl bu rakamın daha da artacağı konusunda uyardı.

Reklam
Reklam