ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, sağlık kurumlarında vatandaşlara verilen sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmak amacıyla her ilde bir "kalite koordinatörü" görevlendirecek. Koordinatör, sağlık kurumlarının kalite yönetimi uygulamalarını denetlemenin yanı sıra hasta ve hasta yakını memnuniyet anketleri yapacak, kurumlar hakkında yapılan şikayetleri inceleyecek ve sonuçlandıracak.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Kaliteyi Geliştirme ve Performans Değerlendirme Yönergesi" yayınlandı. Söz konusu yönerge ile sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli, verimli hizmet sunumunun sağlanması, sağlık kurum ve kuruluşlarının bu hedeflere ulaşmaları için ölçülebilir, karşılaştırılabilir hizmet sunum kriterlerinin belirlenmesi ve halkın görüşlerinin bu sürece yansıtılması ile buna katkısı olan personelin teşvik edilmesi hedefleniyor. Yönerge, "İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü" ve buna bağlı olarak "İl Performans ve Kalite Koordinatörü" ile "Kurum Performans ve Kalite Birimi" kurulmasını öngörüyor. İl genelindeki kurum ve kuruluşlarda performans ve kalite yönetimi uygulamalarını koordine etmek, izlemek, denetlemek ve değerlendirmek amacıyla Sağlık Müdürlüğü bünyesinde İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü kurulacak. Koordinatörlüğün görevlerini yürütebilmesi için Sağlık Müdürlüğü'nce uygun fiziki mekan, araç-gereç ve teknik donanım sağlanacak ve yeterli sayıda personel görevlendirilecek. İl Sağlık Müdürü tarafından sağlık müdür yardımcılarından biri 'İl Performans ve Kalite Koordinatörü' olarak tayin edilecek. İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü'nün görevleri ise şunlar:
"- İldeki tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının performansa dayalı ek ödeme uygulamalarını takip etmek, istatistikleri bakanlığa ulaştırmak.
- İlde hasta ve hasta yakınları memnuniyeti anket çalışmalarını koordine etmek, gerektiğinde anketleri yapmak veya yaptırmak.
- İldeki tüm kurumların kurum altyapı değerlendirme formunu doldurmak.
- İl Sağlık Müdürü adına kurumların kalite yönetimi uygulamalarının izlenmesi, denetlenmesi, değerlendirilmesi ve koordinasyonu görevini yürütmek.
- İldeki tüm sağlık kurumlarında kalite yönetimi uygulamalarının başlatılması ve geliştirilmesi için planlama yapmak, uygulama çalışmalarını başlatmak, uygulama sürecinin yaygınlaşmasını sağlamak, kurumlar tarafından gerçekleştirilen uygulama ve eğitimleri izlemek, yerinde denetlemek.
- Kurumlardan gelen formları incelemek, değerlendirmek ve bakanlığa göndermek.
- Kurumlarda kalite birimlerinin kararlarının yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmek.
- Kurumların iç hizmet yönergeleri ile kalite birimlerinin ekip ve temsilcilerinin onay işlemlerini yürütmek, birim ve ekip değişikliklerini takip etmek ve onay işlemlerini yürütmek.
- İl genelindeki kurumların kalite yönetimi uygulamalarındaki gelişmelerini, bilgi ve birikimlerini paylaşmalarını sağlamak üzere aylık toplantılar organize etmek, toplantı raporlarını tutmak, sonuçlarını bakanlığa göndermek.
- Kurumların yöneticilerine ve sağlık çalışanlarına, sağlık hizmetlerinde kalite geliştirme stratejileri ve 'en iyi uygulamalar' konusunda eğitim ve danışmanlık yapmak ve eğitimleri organize etmek.
- Kalite yönetimi uygulamalarını geliştirmek için ildeki bilgi ve destek imkanlarını değerlendirerek, yetkililerle ve eğitim programlarına katkıda bulunacak eğitimciler ve kurumlarla işbirliği yapmak, araç-gereç ve malzemelerin temini, bakım, onarım ve korunmasını sağlamak.
- Göreviyle ilgili seminer, konferans gibi etkinliklere katılmak, güncel ve mesleki yayınları izlemek ve ilgili yerlere duyurmak.
- Kurumların kalite yönetimi çalışmaları hakkında yapılan şikayetleri incelemek ve sonuçlandırmak.
- İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü bünyesinde arşiv oluşturmak."