Sağlık için yürüyüş ve egzersiz

DENİZLİ (İHA) - Yürüyüş ve egzersizin başta kireçlenme, romatizma, baş ağrısı, şişmanlık, kabızlık ve hatta bazı kanser tiplerine yakalanma riskini azalttığı belirtildi.

Hareketli Yaşam ve Sağlık Haftası sebebiyle bir açıklama yapan Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, yürüyüş ve egzersizin, insanın beden ve ruh sağlığı için hayati önem taşıdığını ifade ederek, "Yürüyüş, herkesin rahatlıkla uygulayabileceği çok basit ve çok yararlı olan dayanıklılık egzersizidir. Kalbi güçlendirir, yorgunluğa karşı dayanıklı kılar, akciğerlerin daha iyi çalışmasına yardım eder, kemikleri güçlendirerek kemik erimesinin ortaya çıkışını engeller" dedi.

Reklam
Reklam

Romatizmalı hastaların ağrılardan dolayı genellikle hareketsiz kalmayı tercih ettiklerini, fakat bunun da eklemlerde tutukluk ve kaslarda zayıflamaya neden olabileceğini belirten Dr. Türkmen, "Yürüyüş ve egzersiz, hayat kalitemizi ve fiziksel performansımızı arttırmakla birlikte, kaslarımızın güçlenmesine ve eklemlerdeki esnekliğin korunmasına da yardımcı olur. Bu bedenle romatizma hastaları ve bu tür hastalar yapacakları kontrollü yürüyüş ve egzersizlerle eklemlerini koruyabilirler" diye konuştu.
Yürüyüş ve egzersizle, yüksek tansiyon ve kalp krizi riskinin azaldığını, kandaki kolesterol ve yağ oranının düştüğünü, şeker hastalığının düzene girdiğini belirten Dr. Türkmen, "Kireçlenme, romatizma, baş ağrısı, kabızlık, şişmanlık ve hatta bazı kanser tiplerine bile yakalanma riski azalır. Ayrıca psikolojik açıdan da bir rahatlama sağlanabilir. Düzenli bir yürüyüşle moralimiz yükselir, uykumuz düzene girer, stres ve depresyondan korunuruz" şeklinde konuştu.

Dr. Türkmen, yürüyüş sırasında ayakkabı seçiminin de önemli bir husus olduğunu belirterek, "Ayakkabılar, şoku emen, esnek tabanlı, parmakların içinde rahat hareket edebileceği özellikte olmalıdır. Nemi emen, rahat ve bol kıyafetlerle yürümek ayrıca aşırı terlemekten kaçınmak gerekir" dedi. Yürüyüşe başlamadan önce mutlaka bir doktora başvurarak sağlık kontrolünden geçilmesi ve kişiye uygun yürüyüş süresinin ve dozunun belirlenmesi gerektiğini açıklayan Dr. Türkmen, "Yürüyüş çok basit bir egzersiz olup uygun olan her yerde yapılabilir. Yürüyüşe başlamadan önce 5 dakikalık hafif ısınma hareketleri ve germe egzersizleri yapılmalıdır. Yaşlılar, gerekiyorsa yanlarında hafif malzemeden yapılmış baston gibi tutamaklar bulundurabilir. Yürüme hızı önemli olup, her insana göre değişiklik gösterebilir. Kişi kendini en rahat hissettiği hızda yürümeli ve yürüyüşe kesinlikle yavaş olarak başlamalıdır. Kalp atım hızı dikkate alınarak, kendimizi aşırı yormadan, nefes darlığı ve aşırı terleme oluşmadan yürümeliyiz. Vücut yapısı birbirine yakın ve uygun arkadaş gruplarıyla yürüyüş yapılmalıdır. Kronik tansiyon ve şeker hastalarının acil durum nedeniyle yanlarında ilaçlarını, bir şişe su ve birkaç adet kesme şeker bulundurmaları önemlidir" şeklinde açıklamada bulundu.

Reklam
Reklam

Yürüyüş zeminin de doğru seçilmesi gerektiğini belirten Dr. Türkmen, daha sonra şunları söyledi:

"Yürüyüş yaparken düz ve hafif sert zeminler tercih edilmeli, engebeli, ıslak ve kaygan yerlerden kaçınılmalıdır. Bu tip yerler kalça, diz ve ayak ağrılarına sebep olup, özellikle yaşlılarda telafisi zor problemlere sebep olabilir. Yürüyüş yolumuzu ve süresini önceden belirleyip ailelerimizi haberdar etmemiz gerekir. Yürüyüş yeri aydınlık, çevrenin çok rahat görülebildiği, güvenli yerlerden seçilmelidir. Issız ve tehlikeli yerlerden kaçınmak, toplumun egzersiz alanı olarak tercih ettiği yerlerde spor yapmak daha uygundur."