Sağlık-İş Başkanlar Kurulu toplantısı

ANKARA (İHA) - Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu'nun Trabzon'da gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirisinde; IMF talimatlı uygulamaların, Türkiye'deki yatırımları önleyip işsizliği artırdığı öne sürüldü.

Sağlık-İş'in Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, 24 Temmuz 2004 tarihinde Trabzon'da Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. İşçi, ve ülke sorunlarının ele alındığı toplantı sonrasında varılan kararlar, bugün yapılan bir yazılı bildiri ile kamuoyuna duyuruldu. Sağlık-İş'in bildirisinde, Türkiye'de hayata geçirilmekte olan IMF talimatlı uygulamaların, yatırımları önleyip işsizliği artırdığı, ayrıca üretimde istenilen artışın gerçekleşmesine engel olduğu ifade edildi. Bildiride, sendikalılaşmayla ilgili olarak da, "Bir yandan kamu kesiminde işçilik kavramının daraltılması, işçi alımının durdurulması, özelleştirme, zorunlu emeklilik ve kadro fazlası iddialarıyla işçi kıyımının sürdürülmesi, özel sektörde sendikaya üye olan işçilerin işten atılarak cezalandırılmaları, işçi sendikalarının her yıl daha çok güç kaybederek; cılız ve tabela sendikası olma durumuna düşmelerine sebep olmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Reklam
Reklam

İşçi ücretlerinin yüksek olduğu yönündeki iddiaların gerçekle bağdaşmadığına da dikkat çekilen bildiride, Türkiye'de fakirlik sınırının 1.5 milyar lira olduğu, işçi ücretlerinin büyük çoğunluğunun bu rakamın altında bulunduğu, Türkiye'deki yoksul-fakir sayısının ise 10 milyonun üzerinde olduğu vurgulandı. 15 milyondan fazla vatandaşın sosyal güvenlik hakkndan mahrum olduklarının da hatırlatıldığı bildiride, "Yatırımların engellenmesi sonucu işsiz sayısı artmakta, bu duru, onbinlerce aileyi, yüzbinlerce genci mağdur etmeye devam etmektedir" denildi.

Bildiride ayrıca, Batı'nın; başörtüsü yasağı, irtica ve bölücülük benzeri tartışmalarla, milletin fertlerini birbirine düşürerek bütünlüğün bozulması ve güç kaybı gayretlerine dikkat çekilerek şu görüşlere yer verildi:

"TÜRK-İŞ'in ILO/Aplikasyon Komisyonu'na gönderdiği yazılı bildirimde, ülkemizde başörtüsü takanların cumhuriyet ve laiklik karşıtı olarak gösterilmeleri, TÜRK-İŞ açısından hem üzücü, hem gerçeğin göz ardı edilmesidir. Böyle bir davranış, Konfederasyonun yüksek itibarini zedelemektedir".

Reklam
Reklam