"Sağlık meslek liseleri ıslah edilmeli"

ANKARA (İHA) - Sağlık-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, "Sağlık meslek liselerini kapatacağız" açıklamasına tepki gösterdi.

Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık meslek liselerinin kapatılmamasını, bunun yerine ıslah edilmesini istedi. İşsizliğin sağlık meslek lisesi öğrencilerinin büyük sorunu olduğunu belirten Aksu, "Bakan Çelik, sağlık meslek liselerinin kapatılacağından söz etmiştir. Kapatılma nedeni olarak ta 100 bin işsiz sağlık meslek lisesi mezunu bulunduğunu ve bu liselerin fonksiyonlarını yitirdiğini belirtmiştir. İşsizlik sağlık meslek lisesi mezunlarının ciddi bir sorundur. Fakat bunun nedeni bu okullardan mezun olanlar değil, yıllardan beri yürütülen yanlış eğitim ve yatırım politikalarıdır. IMF'nin yeni personel alımını engellemesidir. Sağlık meslek liselerinde eğitim kalitesi düşmüştür. Bu okullar adeta mantar gibi türemiş, sağlık meslek liseleri açılmasında bilimsel ve yöresel kriterlerden çok siyasal baskılar rol oynamıştır. Bin kişiyi aşmayan nüfusa sahip, hastanesi bile olmayan beldelere sağlık meslek liseleri kurulmuştur. Bu okullar gerekli donanımdan yoksun bırakılmışlardır" dedi.

Reklam
Reklam

Çözümün sağlık meslek liselerini etkin hale getirmek olduğunu ifade eden Aksu, şunları kaydetti:

"Maalesef Türkiye'de sorunlar cerrahi müdahalelerle çözülmek isteniyor. Kanayan yaraları kesip atmak çözüm yolu olarak belirleniyor Kimse ilaç tedavisi uygulayıp hastayı iyi etmeye çalışmıyor. Bu liselerin Sağlık Bakanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesindeki amaç bir eğitim kurumunun gerektiği yerde olması ve kaliteli bir eğitim verilmesiydi. Kapatmak yerine bu liseler etkin hale getirilmeli ve gerekli istihdam tedbirleri alınmalıdır. Ayrıca dünyanın hiçbir yerinde bu tür okullar kapatılmamıştır. Sağlık Bakanlığı'nın ve Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterlerine göre sağlık meslek lisesi mezunlarına halen büyük bir ihtiyaç olduğu gerçektir. Bugün İngiltere'de 520 bin hemşire, Fransa'da 400 bin, Almanya'da ise 750 bin hemşire sağlık sektöründe istihdam edilmektedir. Türkiye'de ise bu oran kamu ve özel sektör dahil 100 binin altındadır. AB'ye girmek için uğraş verilirken, AB normlarını insan gücü alanında da yakalamak gerekir. Türkiye'de Avrupa birliği standartlarının çok altında hemşire istihdam edilirken, bu okulların işlevi olmadığı bahanesiyle kapatılmak istenmesini doğru ve uygun bulmuyoruz. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanlış bilgilendirildiğine inanıyoruz. Bu konuda Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı acil olarak açıklama yapmaya çağırıyoruz. Bu liseleri kapatmak ebe ve hemşirelerimize yapılan bir haksızlıktır. Çalışan kadınlarımıza ve vatandaşlarımıza yapılan bir haksızlıktır. Kısacası tartışma, kapatmak yerine personel eğitimi yönünde olmalı. Sağlık meslek liseleri ıslah edilmeli, Milli Eğitim Bakanlığı bu yönde projeler gerçekleştirmelidir."

Reklam
Reklam