Sağlık Müdürü Cindemir:Amacımız gençlerimizin sigaraya başlamamalarını sağlamak

Giresun Sağlık Müdürü Dr. Cengiz Cindemir, "Birinci amacımız, gençlerimize sigaranın zararları konusunda bilgi vererek sigaraya...

Giresun Sağlık Müdürü Dr. Cengiz Cindemir, "Birinci amacımız, gençlerimize sigaranın zararları konusunda bilgi vererek sigaraya hiç başlamamalarım sağlamaktır. Yıl boyunca yaptığımız eğitimlerle halkımızı sigaranın zararları konusunda bilgilendirmekteyiz." dedi.
Cindemir, 31 Mayıs "Dünya Tütünsüz Günü" münasebetiyle yaptığı açıklamada, sigara kullanımının, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğuna dikkat çekti. Aktif ve pasif sigara içiciliğin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektiği kaydeden Cindemir," Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 döneminde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hasta-lıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Akıldan çıkartılmaması gereken önemli diğer bir nokta ise; kişi ve ülke bütçesine verilen büyük zarardır. Sigara kullanımının maliyeti sadece satın alınırken ödenen İcret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları, başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutları ile değerlendirildiğinde anlaşılmaktadır." diye konuştu.
"Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik 'Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının önlenmesine Dair Yasa önemli bir aşamadır" diyen Cindemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplumun tüm kesimlerini ve özellikle gelecek nesilleri başkalarının içtiği sigara ve tütün ürünlerinin dumanının zararlı etkilerinden korumak amacıyla hazırlanan 4207 sayılı kaşanan, 19 Temmuz 2009 tarihinde uygulanmaya başlamasıyla tam dumansız Türkiye'ye merhaba dedik. Bu kanunun kısa dönem sonuçlarından bahsetmek gerekirse, uygulama gerek sigara içen gerekse içmeyen vatandaşlarımızdan yüzde 95 destek görmüştür. Kapalı ortamlarda hava kalitesini değerlendirmeye yönelik ölçümlerde, 'Dumansız Hava Sahası' uygulaması ile birlikte kapalı ortamlarda havadaki partikül miktarlarında ciddi azalmalar tespit edilmiştir. Kapalı alanlarda sigara içilmemesinin halkımızın sağlığı üzerinde olumlu etkileri artık ortaya çıkmaya başlamıştır. Örneğin; solunum yolu enfeksiyonları ve astım krizi nedeniyle yapılan başvurularda yüzde 20 civarında azalma tespit edilmiştir."
Cindemir, Giresun İl Sağlık Müdürlüğü olarak birinci amaçlarının, gençlerin sigaranın zararları konusunda bilgi vererek sigaraya hiç başla-mamalarını sağlamak olduğunu savunarak, "Yıl boyunca yaptığımız eğitimlerle halkımızı sigaranın zararları konusunda bilgilendirmekteyiz, ikinci amacımız ise; sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır, Bu amaçla, Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesine, entegre 'KETEM' bünyesinde 2011 yılının Ocak ayında açılan Sigara Bırakma Polikliniği, randevuyla haftanın beş günü hizmet vermektedir. Nikotin bağımlısı olan ve sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız, 'ALO 171 Sigarayı Bırakma Hattını', ya da '310 20 00' nolu telefondan '1196'yı arayarak randevu alabilirler. KETEM'de vatandaşlarımıza, tedavi amaçlı gerekli ortam sağlanmıştır." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz