Sağlık-sen Genel Başkanı Metin Memiş’in 14 Mart Tıp Bayramı Mesajı

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, “Halkımızın sağlık hizmetlerini kullanım alışkanlıklarında yaşanan sorunları ortadan kaldıracak projeler...

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, “Halkımızın sağlık hizmetlerini kullanım alışkanlıklarında yaşanan sorunları ortadan kaldıracak projeler geliştirilmeli, sağlık çalışanlarının iş yükünü artıran gereksiz taleplerin önüne geçilmelidir” dedi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Memiş mesajında, sağlıkta dönüşüm kapsamında yapılan reformların tüm dünyanın takdirini kazandığını belirterek, “Ülkemizin en ücra noktalarına kadar ayağa sağlık hizmeti götürüldüğü bir dönüşüme imza atıldı. İstatistiklere göre sağlık hizmetleri, her dört vatandaştan üçünün yüzünü güldürdü. Halkın sağlığına emek veren 400 bini aşkın sağlık çalışanı ise, bu süreçte büyük fedakarlıklar üstlendiler. İnsanüstü bir gayretle, halka sağlık hizmeti ulaştırmak için emeğini değil, hayatını ortaya koyan bir anlayışla çalıştılar. Bu fedakarlıklarının karşılığında halkımızın hayır duasını aldılar, ancak ne yazık ki eşit, güvenli ve hakkaniyetli çalışma koşullarına ulaşamadılar” dedi.

Reklam
Reklam

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda, hizmet alan 75 milyon ülke insanına eşit şartlarda sağlık hizmeti sunmanın hedeflendiğini ifade eden Memiş, hizmet sunan 400 bini aşkın sağlık çalışanı açısından tam tersi bir bakış açısıyla hareket edildiğini savunarak, ücret ve diğer sosyal haklarda çalışma barışını bozan uygulamaların sistemleştirildiğini söyledi. Sağlıkta dönüşümün hedeflendiğini dile getiren Memiş, “Hedeflenirken, dönüşümün kalıcı ve sürdürülebilir olması için gerekli olan en önemli ayrıntılar ihmal edildi. Ben yaptım olduğu mantığı içinde atılan adımlar nedeniyle mutsuz ve motivasyonsuz yüz binlerce sağlık çalışanı oluştu. Merkezden sahaya dikte edilen politikalar ile sahanın gerçekleri arasındaki uyumsuzluk, sürekli olarak sağlık çalışanları üzerinde baskı oluşturdu. Her ne karar alınırsa alınsın, insan ve emek faktörü dikkate alınmadan sistemin işletilemeyeceği ancak acı tecrübelerle fark edilebildi” ifadesini kullandı.

14 Mart Tıp Bayramı vesilesi ile sağlık çalışanları adına tespit ve sorunların çözümü konusunda Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunduklarını bildiren Memiş şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

“Tam Gün Yasası’nda hekimlerimizin ve diğer sağlık çalışanlarının hakları eşit ve adil şekilde düzenlenmelidir. Döner Sermaye’de tavan oranları kalkmalıdır. Performans sistemi adil bir yapıya kavuşturulmalı, performansa dayalı ek ödemelerin toplam gelir içindeki oranı yüzde 30 düzeyini aşmamalıdır. Yasal düzenleme ile normal çalışma süresi 8 saat olması gereken sağlık çalışanlarını, uygulama imkanı olmayan öğle tatili ihdası ile 9 saat çalıştırmaktan vazgeçilmelidir. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusuna da halkımızın sağlığı ve güvenliği kadar önem verilmelidir. Sağlıkta şiddeti besleyen nedenlerle ciddi ve sistematik mücadele başlatılmalıdır. Sağlıkta belirlenecek hedeflerde çalışanların yönetime katılımı önemsenmelidir. Sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığı ve sağlık hizmetlerinin bir ekip hizmeti olduğu gerçeği, politik karar süreçlerinde göz ardı edilmemelidir. Halkımızın sağlık hizmetlerini kullanım alışkanlıklarında yaşanan sorunları ortadan kaldıracak projeler geliştirilmeli, sağlık çalışanlarının iş yükünü artıran gereksiz taleplerin önüne geçilmelidir. Sağlıkta istihdam sorununun çözümü noktasında sağlık alanını cazip hale getirecek ve gençleri bu alana yöneltecek açılımlar sağlanmalıdır.

Reklam
Reklam

İstihdam yetersizliğini halkımıza hissettirmemek için ağır nöbetler tutan sağlık çalışanlarımıza ödenen nöbet ücretleri artırılarak günümüz koşullarına uygun hale getirilmelidir. Tutulan nöbetler için de ek ödeme verilmelidir. Hem fiziki hem de psikolojik yönden yıpratıcı bir hizmet yürüten sağlık çalışanları da fiili hizmet zammından yararlanmalıdır.”

Dile getirilen hususların, yıllardır sürdürülen yanlış personel politikalarının ürettiği ve çalışanların bir önce çözüm beklediği konular olduğuna dikkat çeken Memiş, “Kabine değişikliği ile yakın zamanda görevi devralan yeni Bakanımızın sağlık çalışanlarına yönelik mesajlarını önemsiyoruz. Çalışanların; sisteme olan güvenini, mesleki motivasyonunu yeniden kazanması için yeni Bakandan, bu sorunlara çözüm getirecek iradeyi ortaya koymasını bekliyoruz. Bu düşüncelerle, hekimlerimiz ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor ve emeğinin, alınterinin ve hizmetlerinin gerçek anlamda karşılık bulduğu günler getirmesini diliyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: