Sağlık-Sen'den sağlıkçıları motive edecek formül

ANKARA (İHA) - Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sağlık çalışanlarının ek ödeme hariç net ücretlerinin 2 bin 300 TL, haftalık normal çalışma süresinin de 40 saat olması gerektiğini söyledi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Kaçar, Sağlık Bakanlığı'nın Antalya'da düzenlediği Uluslararası Performans ve Kalite Kongresi'nde sağlık hizmetlerinde kalitenin sürdürülebilir olması için, sağlık çalışanlarının döner sermaye hariç net ücretlerinin yoksulluk sınırı olan 2 bin 300 TL düzeyine çıkartılması gerektiğini savundu. Sağlık çalışanlarının iş motivasyonuna katkı sağlayacak ilk icraatın, geçim derdi, ailesinin ve çocuklarının geleceği gibi insani kaygılarını giderecek bir yaşam standardına kavuşturmak
olması gerektiğini söyleyen Kaçar, bu önlemin ekonomik değil, psikolojik bir teşvik sayılacağını ifade etti. Kaçar, "Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi bu psikolojik destekle başladığı ve çalışanlarının gelecek kaygıları giderildiği takdirde sağlık çalışanları; işine odaklanma, mesleki gelişimlerine önem verme, vatandaş memnuniyeti temelinde iletişim dilini geliştirme gibi, sunduğu hizmetin kalitesini artırmaya yönelik arayış içinde olacaktır. Böylece sistem daha insani bir boyuta taşınmış olacaktır.

Reklam
Reklam

Sistem o zaman teşvik edici bir niteliğe kavuşacak, sağlık hizmetinde kaliteyi ve hasta memnuniyetini sağlamada etkin bir araç haline dönüşecektir" şeklinde konuştu.

Sağlıkta dönüşüm ile birlikte artan iş yükünü karşılamak için fazla süreli çalışmalar gerçekleştirildiğine dikkat çeken Sağlık-Sen Başkanı Kaçar, ancak bu fazla çalışmanın karşılığında sağlık çalışanlarının hak ettiği ücreti alamadığını ileri sürdü. Kaçar, "Bizim mevzuatımızda kamu çalışanlarının haftalık çalışma süresi 40 saattir. Sağlık çalışanları için ise, Anayasal eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde haftalık normal çalışma süresi 45 saat olarak düzenlenmiştir" dedi.

Birçok Avrupa ülkesinde normal çalışma süresinin 38-40 saat aralığında olduğunu kaydeden Kaçar, "AB Çalışma Süresi Direktifi; bir sağlık çalışanının haftalık çalışma süresini normal mesai, fazla mesai, nöbet dahil en fazla 48 saat olarak belirlemiştir. Haftalık maksimum çalışma süresi 48 saat olan ülkelerde de fazla mesai, nöbet gibi durumlarda emeğin karşılığını fazlasıyla almaktadırlar. Bizde bu süreyi ikiye katlayan durumlar oluşmakta ve çalışanlar hak ettiği ücreti alamamaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam