Sağlık-Sen'den zehirli atık tepkisi

ANKARA (İHA) - Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türkiye'de çevre felaketlerinin ardı arkasının kesilmediğini belirterek, "Türkiye'de bir yolda ortaya çıkan yaklaşık 5 milyon ton tehlikeli atığın akıbetinin sırrı ne yazık ki yeraltında, denizlerimizdedir" dedi.

Türkiye'nin gündemine oturan zehirli atıklar konusu hakkında yazılı bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, çevre felaketlerinin Türkiye için artık rutin olduğunu belirterek, "Dün Sinop'ta sahile vuran, bugün Tuzla'da ve Dilovası'nda toprağa gömülen zehirli variller, sanayi bölgelerinin yakınında zehir yatağına dönüşen akarsular, denizlerimizde yatan zehirli atık dolu gemiler Türkiye'nin artık bir atık çöplüğü haline geldiğinin göstergesidir" dedi.

Reklam
Reklam

Gelecek nesillerin de tehdit altında olduğunu ifade eden Kahveci, Türkiye'de bir yolda ortaya çıkan yaklaşık 5 milyon ton tehlikeli atığın akıbetinin sırrının da yeraltında ve denizlerde olduğunu kaydetti. Kahveci, bugün Artvin ve Hopa'daki vatandaşların yarısının 20 yıl önce yaşanan Çernobil felaketi nedeniyle kanserden hayatlarını kaybettiklerini belirterek, "Suyumuza, havamıza ve toprağımıza karışan zehir miktarı gittikçe artıyor. Türkiye ise kendi çevre felaketlerinin asıl etkilerini önümüzdeki 5-10 yıl içinde görecek" dedi.

Kahveci, önlem alınmadığı takdirde, Çernobil felaketi gibi Türkiye'nin de Tuzla ve Dilovası felaketlerinin olacağını söyledi. Yaşanan bunca çevre katliamına karşı Türkiye'de hiçbir zaman etkin çevre politikalarının üretilemediğini savunan çeken Kahveci, "Siyasiler tarafından çevre her zaman önemsiz bir gündem oldu. Ağaç dikmekle çevre sorunlarının çözüleceği zannedildi. Bu düşünceyle üretilen en büyük çevre politikası da hatıra ormanlarının oluşturulması oldu. Yetkililer artık 'varilleri gömenleri araştırıyoruz, isimlerini açıklayacağız' diyerek hafiyelik oynamak yerine, sorunun çözümü için çevre politikaları üreterek sanayi kuruluşlarında etkin bir denetim mekanizması oluşturulmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam