"sağlık Taraması Engellendi İddiasına" Yalanlama

Adana Valiliği, bazı basın organlarında yer alan “halk sağlığı taraması çalışmalarının engellendiği” şeklindeki haberlerin gerçek...

Adana Valiliği, bazı basın organlarında yer alan “halk sağlığı taraması çalışmalarının engellendiği” şeklindeki haberlerin gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucunda sağlık hizmetlerinin ülke genelinde erişilebilirliğinin artırılması ve koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması yönünde olumlu gelişmeler sağlandığı hatırlatarak şunlara yer verildi:

"Birinci basamak sağlık hizmetleri olarak tanımlanan bu uygulamalara yakın zamanda aile hekimliği ve evde bakım hizmetleri de dahil edilerek koruyucu sağlık hizmetleri daha etkin hale getirilmiştir. Aile Hekimliği ve Evde Bakım Hizmetleri uygulamalarının ülke genelinde yaygınlaştığı, Sağlık Bakanlığına bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarınca da tarama ve mobil sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülüyor olması göz önüne alındığında özel sağlık kuruluşlarınca gezici sağlık hizmeti sunulmasına ihtiyaç kalmadığına karar verildiği belirtildi"

Reklam
Reklam

2010/81 Sayılı Genelge gereği belediyeler, kamuya yararlı dernek ve vakıflar ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatı gereğince sağlık taraması yapılmak istenmesi halinde, taramanın özelliği, kapsamı, yer ve süresi belirtilerek, tarama yapılacak ilin sağlık müdürlüğü aracılığıyla öncelikle Sağlık Bakanlığından ön izin alınması gerektiği vurgulanan açıklamada, belirtilen hususlara riayet etmeyen kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuata göre işlem yapılması gerektiği kaydedildi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı gezici sağlık ekipleri ile toplum sağlığı merkezleri sağlık personeli ve bölgedeki aile hekimleri tarafından tüm vatandaşlara olduğu gibi, geçici tarım işçilerine de yönelik sağlık taramaları yapıldığı, koruyucu sağlık hizmetlerinin ücretsiz olarak düzenli şekilde sunulduğu ifade edilen açıklamada daha sonra şu ifadelere yer verildi:

"Basında yer almış olan haber içeriğinde belirtilen tarihlerde sağlık taraması yapılması hususunda valiliğimize, il sağlık müdürlüğüne ve halk sağlığı müdürlüğüne yapılmış olan herhangi bir başvuru bulunmamaktadır. Şifai olarak kendilerine mevzuat konusunda bilgilendirme yapılmasına rağmen başvuru yapmadan, yeterli sağlık personeli ve araç-gereci olduğuna dair belge sunmadan sağlık taraması yapma girişiminde bulunulmasının kabul edilmesi hukuken mümkün olmadığı gibi bu hareket aynı zamanda tarama yapılacak halk kitlesini de değersiz ve önemsiz mütalaa etmekle eşdeğerdir.

Reklam
Reklam

Belirtilen usul ve esaslara göre başvurusunu yapıp, gerekli personel ve yeterli araç- gereç imkanına sahip olduğu anlaşılarak "Tarama Yetki Belgesi" almaya hak kazanan kişi ve kurumların çalışmalarına bütün kamu kurum ve kuruluşları yardımcı olmaktadır. Ancak, izinsiz, belgesiz, diplomasız kişilerin vatandaşlarımıza sözde sağlık hizmeti vermesi iddialarına destek olmak, halkımızın sağlığının tehlikeye atılmasına, vatandaşlarımızın eğitim materyali gibi mütalaa edilmesine göz yummak mümkün değildir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: