Sağlık turizmine teşvik sevindirdi

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğ kapsamında, devlet, sağlık turizmine önemli teşvikler getirdi.

Tebliği değerlendiren Acıbadem Adana Hastanesi Direktörü ve Adana Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çelik; günümüzde pek çok ülkede, yaşam alanlarındaki tıbbi teknoloji eksikliği, teşhis - tedavi masraflarının yüksekliği ve bekleme sürelerinin uzunluğu gibi nedenlerle hastaların başka bölgelere gitme ihtiyacı duymasının, sağlık turizmini dünyada hızla yükselen bir trend haline getirdiğini bildirdi. Çelik, “teşvikler sayesinde sağlık turizminde Çukurova cazibe merkezi haline geldi” dedi.

Reklam
Reklam

Sağlık turizmine önemli teşvikler getiren tebliğ yayınlandı. Tebliğ, pazara giriş desteği, yurtdışından gelen hastaların uçuş giderleri, yurtdışı tanıtımları, çalışanların yurtdışında katıldığı toplantılar, dijital pazarlama faaliyetleri, yurtdışında hastane-ofis açma ve uluslararası akreditasyon giderlerini kapsıyor. Yeni teşvikler sayesinde sağlık turizminde Çukurova cazibe merkezi haline gelecek.

Tebliğin Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi nedeniyle Adana Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, Hüseyin Çelik, Tayyar Zaimoğlu, Levent Erginkaya, Dr. Aytekin Kemik, Osman Arık, Prof. Dr. Behnan Alper ve Nesrin Göçhan tarafından basın toplantısı düzenledi.

Seyhan Otel’de düzenlenen toplantıda konuşan Acıbadem Adana Hastanesi Direktörü ve Adana Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çelik, son yıllarda yapılan teknoloji ve bilgi yoğun yatırımlarla Çukurova Bölgesi’nin sağlık alanında dünya ile rekabet edebilecek konuma geldiğini vurguladı.

SEYAHAT ACENTELERİ SAĞLIK TURİZMİNİN AKINCI KUVVETLERİ…

Reklam
Reklam

Adana Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çelik seyahat acentelerini sağlık turizminin “akıncı kuvvetleri” olarak nitelendirdi.

Yayınlanan bu tebliğ ile ilk defa yurtdışından gelen hastalara rehberlik, danışmanlık ve organizasyon hizmetleri sunan Sağlık Turizmi şirketlerinin konu edinildiğini bildiren Çelik, “bu şirketlerin yurtdışı pazarlarına girebilmesine olanak sağlayacak raporları satın almalarında, Fuar, Kongre, Konferans ve Bağımsız Tanıtım Programlarında gerçekleşecek, sponsorluk, Reklam, Tanıtım, Danışmanlık, Katılım ve Organizasyon giderlerine, Fuar, Kongre ve Konferanslara ilişkin katılım maliyetlerine, İnternet arama motorlarında yapılacak arama ağı reklamları dahil olmak üzere reklam ve tanıtım giderlerine, Yurtdışında, kendilerine ait kurulacak birimlerinin kira giderlerine ve danışmanlık desteklerine belirli süre ve oranlar ile destekler verilmektedir” dedi.

ÇELİK:”BAKAN ZAFER ÇAĞLAYAN’IN KATILIMLARI İLE SEMPOZYUM PLANLIYORUZ”

Türkiye’deki döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin arttırılması ve hizmet sektörlerinin uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi için yayınlanan tebliğdeki fırsatların anlatılması için Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılacağı bir toplantı organize etmeyi hedeflediklerini duyuran Çelik şöyle konuştu;

Reklam
Reklam

“ Yakın bir zamanda Adana Valiliği, Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Ticaret Odası ve Adana Sağlık Turizmi Derneği işbirliğiyle, Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’ın katılımıyla “Çukurova’nın Hizmet Sektörü İhracat Potansiyeli Ve Ekonomi Bakanlığı Teşvikleri Sempozyumu” gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Amacımız, Çukurova Bölgesi’nde hizmet sektöründe fırsatları ortaya çıkarmak ve Bakanlığınızın teşvik politikalarını sektör temsilcilerine anlatmak. Çukurova Bölgesi, tarihi, kültürel ve ekonomik özellikleri açısından bir çok sektörün başlaması ve kalkınması için sonsuz imkan sunmaktadır. Henüz bölgemizde yeteri kadar gelişmemiş ve hizmet sektörünün büyük aktörleri olan Eğitim, Yazılım ve Film sektörleri temsilcileri de harekete geçerek, çalışmalarına hız kazandırdıkları takdirde Çukurova’nın kalkınmasında büyük etki yaratacağı inancındayız.

SAĞLIK TURİZMİ ÖNEMLİ BİR DÖVİZ KAYNAĞI OLDU

Türkiye’nin her alanda olduğu gibi son 10 yılda sağlık sektöründe önemli bir değişim ve dönüşüm yaşadığını, özel sağlık alanında hastaya kendi hastanesini seçme özgürlüğünün tanınmasıyla önemli bir atılım gerçekleştirildiğinin altını çizen Hüseyin Çelik, tebliğin yayınlanmasında etkili olan faktörler hakkında şu bilgileri verdi:

Reklam
Reklam

“Tüm bu yapılan düzenlemelerle vatandaşımızın aldığı sağlık hizmetinin kalitesi arttı, hastaneye ulaşımı kolaylaştı, hasta memnuniyetinde önemli bir artış meydana geldi. Bunda hem hükümetin uyguladığı politikalar hem özel sektörün bu konudaki güçlü yapısı, uyum yeteneği ve yatırımcı gücü önemli rol oynadı.

Türkiye’deki özel sağlık kuruluşlarının altyapısı ve ölçeğinin büyümesiyle birlikte kullandıkları teknoloji, hekimlerin tıbbi yetkinlikleri ve hekimlerin özellikle Batı tıbbına olan hakimiyetleri, çok iyi uygulamaları nedeniyle ülkemiz, tüm dünyada önemli bir sağlık destinasyonu olarak öne çıkmaya başladı. Hükümet ve ilgili bakanlıklarla yaptığımız görüşmelerde önerilerimiz ilgi gördü. İlk defa bir hükümetin programında sağlık turizmi konusu yer almış oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık turizmi konusunda özel bir koordinasyon birimi kuruldu. Bu tebliğle, çok önemli bir aşamaya geldik. 2010 yılında pazara giriş kapsamında desteklenen sağlık turizmi artık birçok cephede ülkenin önemli bir döviz kaynağı haline geldi.”

Reklam
Reklam

TÜRKİYE’NİN 2023 SAĞLIK TURİZMİ HEDEFİ 20 MİLYAR DOLAR

Sağlık Turizminin her geçen gün öneminin arttığına dikkat çeken Çelik, Türkiye’de sağlık turizminin geliştirilmesinin hükümet planında olduğunu kaydetti. Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Ekonomi Bakanlığı tarafından çıkarılan teşvik ve destek tebliğleri ile hükümet, Sağlık Turizmine verdiği önemi ortaya koymuştur. Dünyada 100 Milyar dolarlık cirosu olan sağlık turizmi sektörü Türkiye’de 2011 yılında 2,5 milyar dolar ile hareket etmiştir. Sektör için yapılan planlamalar sonrasında, Türkiye için hedefimiz, 2015 yılında 5 Milyar Dolar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin doğumunun 100. Yaşının kutlanacağı 2023 yılında ise 20 Milyar Dolar olacaktır” şeklinde konuştu.

ÇELİK:”FUARLAR SAĞLIK TURİZMİNİN ÖNEMİNİN ANLATILMASI İÇİN BİR FIRSAT”

Fuarların sağlık turizminin anlatılması için iyi bir fırsat olduğa da değinen Hüseyin Çelik, 27 – 30 Eylül 2012 tarihlerinde yapılacak olan ÇUKUROVA TIP 2012 ve Sağlık Kurumları ve Turizmi Fuarlarını önemsediklerini ifa etti. Fuara, İran, Irak, Libya, Mısır, Kıbrıs ve Türk Cumhuriyetleri’nden katılımcı sayısının artırılması için yapılacak çalışmalara her türlü desteği verdiklerini belirten ASTD Başkanı Çelik, “Adana’nın sağlık alanındaki yetkinliklerini ön plana çıkarmak için Çukurova Tıp Fuarı önemli bir fırsat. Özellikle Ortadoğu, Kıbrıs ve Türk Cumhuriyetleri’nden katılımcı sayısının artırılması için yapılacak çalışmalara her türlü desteği vermekteyiz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

TEBLİĞ’DE HANGİ TEŞVİKLER GETİRİLDİ?

Resmi Gazete’de 25 Haziran 2012 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” kapsamında teşvik getirilen başlıca konular ve tutarları şöyle yer aldı:

Pazara Giriş Desteği: Gerek Türkiye’den yurtdışına giden heyetlerin, gerekse yurtdışından Türkiye’ye gelen heyetlerin toplam giderlerinin yüzde 60’ını, ayrıca bu giderlerin yılda 100 bin dolarlık kısmını karşılamayı devlet taahhüt ediyor. Bu giderler bir sağlık kuruluşu tarafından değil de, dernek tarafından yapıldığında destek oranı yüzde 70’e, yıllık destek oranının üst limiti de 300 bin dolara kadar çıkıyor.

Yurtdışından Gelen Hastaların Uçuş Giderleri: Bu giderlerin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanıyor. Her hasta için bin doları geçmeyecek şekilde teşvik veriliyor. Bu sayede toplamda bir milyar dolar civarında olan sağlık turizmi gelirinin yılda 5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Sağlık turizminden elde edilen gelirin, yüzde 80’inin Türkiye için artı değer yaratması amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

Yurtdışı Tanıtım Masrafları: Yurtdışında yapılacak tanıtımlarla ilgili masrafların yüzde 50’sine kadar olan bölümü ve üst limiti 300 bin dolar olmak üzere, devlet teşviği kapsamına alındı. Yurtdışındaki fuar, tanıtım, reklam, sponsorluk, organizasyon, danışmanlık giderlerinin yüzde 50’si karşılanacak. Üst limit 300 bin dolar olacak. Eğer bu masrafları sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren bir dernek yapacaksa bu oran yüzde 70’e, 300 bin dolarlık kısım da 500 bin dolara çıkarılacak.

Çalışanların Yurtdışında Katıldığı Toplantılar: Sağlık turizmi alanında çalışanların yurtdışında toplantılar, organizasyonlar ya da fuar, tanıtım gibi faaliyetlere katılmaları halinde kişi başı 15 bin dolarlık bir destek verilecek.

Dijital Çalışmalar: Arama motorları, web yazılımları gibi dijital ortamda yapılan çalışmalarla ilgili olarak da devlet, giderlerin yüzde 50’sini karşılıyor, üst limiti yıllık 100 bin dolarlık teşvik sağlıyor.

Yurtdışında Sağlık Turizmine İlişkin Şirket, Hastane, Ofis Açma: Hastanelerin yurtdışındaki şubeleri veya ofislerinin kira giderleri dört yıl boyunca karşılanacak. Üst limit hastane başına 200 bin dolar olarak belirlenirken, söz konusu ofis bir dernek ya da meslek kuruluşu olursa destek 300 bin dolara çıkıyor.

Reklam
Reklam

Ulusararası Akreditasyon Çalışmaları: Uluslararası arenaya çıkınca akreditasyon ile belgelenme sağlık kuruluşları açısından önemli bir ihtiyaç oluyor. Bu anlamda özel hastaneler hizmetlerini belgeletmeyi önemsiyor. Sağlık alanında JCI belgesi büyük önem ve değer taşıyor. Devletin getirdiği tebliğle bu akreditasyon ve sertifikasyon giderlerinin yüzde 50’isi, en fazla 50 bin dolarlık kısmı da karşılanıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz