Sağlık turizmine 'vize' engeli

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sağlık turizmi için Türkiye'ye gelmek isteyenlere vize engeli çıkarıldığını belirterek, "138 ülke ile karşılıklı vize uygulamamız var. Sağlık turizminin geliştirilmesi için bu vizelerin kaldırılması gerekir" dedi.

Ünüvar, Avrupa nüfusunun büyük çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğunu ifade ederek, Türkiye'nin sağlık turizmi için merkez olması gerektiğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Turizm ve Kültür Bakanlıkları, sağlık turizmini canlandırmak için ortak bir çalışma başlattı. Türkiye'nin yeterince verimli kullanılamayan jeotermal su kaynakları ve kaplıcaları, sağlık turizmi kapsamında Avrupalı yaşlıların hizmetine açılacak. Ünüvar, bugün Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nde düzenlenen "Sağlık Turizmi" konulu toplantıda, Türkiye'de halen kullanılmayan bin 800 jeoermal kaynak bulunduğunu bildirdi. Yaz turizminin yanısıra Türkiye'nin sağlık turizmi konusunda da büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Ünüvar, bunun şimdiye kadar yeterince değerlendirilemediğini dile getirdi. Sağlık turizminin çok cazip bir gelir kaynağı da olabileceğini dile getiren Ünüvar, "Avrupa'nın yaşlı nüfusunu Türkiye'ye çekebilmek için kamu kuruluşlarıyla özel sektöre çok büyük iş düşüyor. Bakanlığımızın yaptığı çalışmalarla, Kosova'dan Türkiye'ye ücretli tedavi olmaya gelenler bizlere teşekkür ediyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

OECD ülkeleri içinde Türkiye'nin en ucuz 3'üncü ülke olduğunu, jeotermal tesis zenginliği bakımından da dünyada ilk beş ülke arasında bulunduğunu vurgulayan Ünüvar, "Ancak bütün bu güzelliklere rağmen, 138 ülke ile karşılıklı uygulanan vize uygulaması sağlık turizmini engelliyor. Gerekirse, bu konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı ile de görüşeceğiz" şeklinde konuştu. Ünüvar, basit mevzuat sorunları sebebiyle, yurt dışında yaşayan çifte pasaportlu Türk vatandaşlarının, Türkiye'de tedavi olmasının önünde de engeller olduğunu ifade ederek, bu sorunların çözümü için girişimlerde bulunacaklarını anlattı. Ünüvar, Türkiye'deki sağlık turizminin geliştirilmesinin Avrupa'ya yakınlaşma açısından da olumlu bir hava yaratacağını sözlerine ekledi.