Sağlıkçı Araştırmacıların Hak Kayıpları Çözüm Bekliyor

6223 sayılı Yetki Kanunu'na istinaden çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) kamu hizmetleri ve bakanlıkların teşkilatlarının...

6223 sayılı Yetki Kanunu'na istinaden çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) kamu hizmetleri ve bakanlıkların teşkilatlarının yeniden yapılandırılmasının ardından, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan yaklaşık 700 kadar personelin kararname kapsamında maaş ve görev kayıplarının olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili olarak bir türlü çözüm bulamadıklarını belirten Araştırmacılar, Dayanışma, Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (ADYED) Başkanı Ünsal Aldemir, yaşanan mağduriyetin bir türlü közüme kavuşturulamadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye genelinde çeşitli illerde daha önceden Sağlık Müdür Yardımcısı ya da Şube Müdürlüğü görevinde iken 'araştırmacı' görevine getirilen 700 sağlık çalışanının maaş ve ek ödemelerinde ayda bin 100 ile bin 200 lira maddi kayıplarının olduğunu kaydeden ADYED Başkanı Aldemir şunları söyledi:

"6223 sayılı Yetki Kanunu'na istinaden çıkartılan kanun hükmünde kararnamelerle kamu hizmetleri ve bakanlıkların teşkilatları yeniden yapılandırılmıştır. Bu teşkilat yapılandırmalarında değişik bakanlıklarda değişik sonuçlar doğuran düzenlemeler ortaya çıkmıştır. Bazı bakanlıklarda özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığında yönetici statüsündeki kişilerin statü ve özlük hakları korunarak maddi ve manevi yönden herhangi bir hak kaybına uğratılmazlarken, Sağlık Bakanlığınca çıkartılan 663 sayılı KHK ile taşra teşkilatında 'araştırmacı' kadrosuna atanan, özellikle yönetici statüsündeki idari sağlık müdür yardımcıları ve şube müdürlerinin hem statü hem de maaş ve ek ödemelerinde büyük oranda ekonomik kayıplar oluşması nedeniyle en çok mağduriyetler bu kadrolarda oluşmuştur. Araştırmacı personelin görev unvanlarını kaybetmeleri, mali haklar konusundaki kayıpları ve bu durumu sosyal çevrelerine izah edemeyişleri toplum tarafından farklı değerlendirilmesi neticesinde kamuoyu nezdinde de adeta cezalandırılıyormuş gibi algılanmalarına neden olunmuştur. Bu da yetmezmiş gibi Sağlık Bakanlığı bünyesinde, kanunlar açısından aynı iş yerinde ve aynı emsal durumda çalışanlar arasında bir bütünlük sağlanması gerekirken, 663 sayılı KHK ile aynı emsal görevi yürüten personele 4-5 çeşit farklı farklı maaş ve ek ödeme uygulamalarına gidilerek maaş yönünden çalışan personelin birbirleri arasında da büyük uçurumların oluşmasına neden olunmuştur. Bazı illerde 663 sayılı KHK sonrasında ve 2013 yılında yeni atama ve görevlendirmeler yapıldığı ayrıca eski kazanılmış müktesep hakları göz önüne alınarak eski Şube Müdürü iken, bizler gibi Araştırmacı yapılanların da tekrardan taşrada Şube Müdürü olarak atamalarının yapıldığını esef ve üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Araştırmacı kadrosuna atanan taşradaki eski il idari sağlık müdür yardımcıları ile şube müdürleri, halen yürürlükte bulunan '657 sayılı DMK 68/B-71-76 maddeleri uyarınca' veya 'görevde yükselme Yönetmeliği'ne istinaden sınav kazanarak müktesep hak kazanıp asaleten atanmışlardır. Bu durumda, sayıları yaklaşık 700 kişi olan bu kişilerin, eski kazanılmış müktesep hakları göz önünde bulundurularak Maliye Bakanlığının görüşüne veya yeni bir kanun ve yönetmeliğe ihtiyaç duyulmadan 663 sayılı KHK’de yayınlanan 1 sayılı liste ile taşrada yeni ihdas edilen ve münhal bulunan kadrolara atamaları yapılabilir. Bunun için Sağlık Bakanımızın 2011 tarihinden bugüne kadar mağdur edilen kişilerin maaş ve ek ödemelerinde hak kayıplarının telafisi ve kazanılmış müktesep haklarının iadesi gerçekleşeceği için 20 aydır aileleri ile birlikte çekilmez hale gelen sıkıntı ve sorunları da ortadan kaldırmış olacaktır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: