Sağlıkçılar Yıpranma Payı İstiyor

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarının yıpranma talebini toplu iş görüşmelerinde gündeme getireceklerini söyledi.Yalova'da...

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarının yıpranma talebini toplu iş görüşmelerinde gündeme getireceklerini söyledi.

Yalova'da 'çalışan dostu hastane' ödül törenine katılan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, hastane yöneticilerine ödül verdi. Memiş, sağlık çalışanlarının sıkıntılarını ve hükümetten taleplerini de dile getirdi. Sağlıkta dönüşümün sağlık çalışanlarına ciddi bir iş yükü getirdiğine değinen Memiş, "Sağlıkta dönüşümle birlikte sağlık çalışanlarının iş yükü 5 kat arttı. Eşit işe eşit ücret uygulaması ile birlikte sağlık çalışanlarının aldıkları döner sermaye payları maalesef yerinde kalmak kaydıyla duraklama yaşadı. Tarım Bakanlığı'nda görev yapan bir hemşire ile Sağlık Bakanlığı'nda görevli bir hemşireye aynı işi yaptıkları gerekçesi ile aynı ücret ödenmeye başlandı. İş de eşit değil, ücret de eşit değil. Hastane ortamında, yoğun bakımda, ameliyathanede çalışan arkadaşlarımızla başka kurumda birinci basamakta nöbet tutmadan çalışan arkadaşlarımızın işlerini eşit görmek doğru değil" dedi.

Reklam
Reklam

Ek ödeme konusundan da bahseden Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, emekli sağlık çalışanlarının da ek ödemeden faydalandırılması gerektiğini dile getirdi. Bu konuyu da toplu sözleşme masasına taşıyacaklarını söyleyen Memiş, "Biz mesleki itibarın azaldığını görüyoruz. Şiddet olayları artıyor. Yüzde 60'dan fazlası bayan olan bir meslek grubunda bu hizmetleri yürütüyoruz. Onun için ek ödemeler 800 TL ile sınırlı kalmamalıdır. Tavan oranları yüzde 250'ye çıkartılmalıdır. Garanti gelir en az bin lira olmalıdır. Ek ödemeler mutlaka emeklilere de yansıtılmalıdır. Bu konuda çalışmalarımızı var. 2013 yılında toplu sözleşme masasına oturduğumuzda da en temel isteklerimizden birisi ek ödemelerin emeklilere de yansıtılması olacak. Bugün 2000-2200 TL alan bir sağlık çalışanı emekli olduğunda 1000-1100 TL almak zorunda. Emeklinin hayat standardını yarı yarıya düşürüyorsunuz. Bu reva değil" diye konuştu.

Memiş konuşmasında çarpıcı rakalara yer verdi. Sağlık çalışanlarının yüzde 60'ından fazlasının fırsat bulmaları durumda mesleği bırakmayı düşündüğünü söyleyen Memiş, "Yaptığımız bir araştırmaya göre sağlık çalışanlarının yüzde 60.8'i fırsatım olsa bu mesleği bırakırdım diyor. Bu mesleğe bizi kimse sokmadı. Hepimiz bu mesleği severek girdik. Ama bu ülkenin sağlık çalışanlarının yüzde 60.8'i fırsat bulsa bu mesleği bırakacak duruma geldiyse bu durum dikkate alınmalı ve gerekçeleri ortaya çıkartmalı. Sağlık çalışanları neredeyse polisler kadar tükenmiş durumdalar. Polislerin tükenmişliği yüzde 25.85 iken, sağlık çalışanlarının tükenmişliği yüzde 23.96 derecesinde. Bu ülkede askere, polise,itfaiyeciye, gazeteciye, hatta milletvekiline bile yıpranma payı veriliyor. Ama sağlık çalışanlarının yıpranma payı yok. Biz bu konunun da takipçisi olacağız. Yıpranma payının sağlık çalışanlarına da verilmesini sağlayacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: