'Sağlıklı Böbrek Için, Sigara Ve Tuz'dan Uzak Durun, Bol Su Için'

Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ülkem Çakır, Türkiye'de 70 bin, dünyada ise 2 milyonun üzerinde kişi'nin...

Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ülkem Çakır, Türkiye'de 70 bin, dünyada ise 2 milyonun üzerinde kişi'nin de diyaliz ve böbrek nakli tedavileriyle yaşamını sürdürmeye çalıştığını söyledi. Bu sayının her geçen gün katlanarak arttığını belirten Çakır, artışın önüne geçebilmek ise bazı noktalara özellikle dikkat etmek ve hayat tarzını değiştirmekten geçtiğini dikkat çekti. Çakır, böbrek salığını korumanın yolunun bol su içmek, tuzdan ve sigaradan uzak durmak ve formu korumaktan geçtiğini kaydetti.

14 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle bir açıklama yapan International Hospital Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ülkem Çakır, kandan atık ürünlerin süzülüp temizlenmesi, sıvı fazlasının idrar şeklinde atılmasından sorumlu olan böbreklerin aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesi, yeni kırmızı kan hücrelerinin yapılması ve kemiklerin sağlıklı olmasına da yardımcı olduğunu dikkat çekti. İki böbreğin birden çalışamaması durumunda ise böbrek yetmezliğinin oluştuğunu belirten Doç. Dr. Çakır, "Sonrasında ise hayatı riske atan, üre, kreatinin, potasyum, kanda asit miktarının artması gibi ölümcül tablolar ortaya çıkıyor. Son dönem böbrek yetmezliği hastaları, kronik böbrek hastalığı sorununun görünen kısmını oluşturuyor."

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Çakır, Türk Nefroloji Derneği tarafından 23 ilde 10 bin 750 erişkinin katılımı ile yapılan çalışmada, Türkiye'deki erişkinlerin yüzde 15,7’sinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı varlığının ortaya çıktığının altını çizdi. Çakır, bu çalışmanın neticesinde ülkemizde 7 milyon 500 bin kronik böbrek hastası olduğunu, bunun da 6–7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğu anlamına geldiğini vurguladı.

Böbrek yetmezliğinden korunmanın 5 yolu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çakır, oyları şöyle sıraladı: "Tarama testiyle böbrek hastalığını erken evrede yakalayın. Suyu ne az ne de çok için. Yemeklere tuz eklemeyin. Düzenli egzersiz yapın. Sigara kullanmayın."

"GÜNDE, KADINLAR 1,5, ERKEKLER İSE 2–2,5 LİTRE SU TÜKETMELİ"

Her gün vücuda yeterli miktarda su girişi olmazsa böbreklerin zehirli maddelerin atılımını gerçekleştiremeyeceğini dile getiren Doç. Dr. Çakır, "Yeterli su tüketmeyen herkesin böbreğinde hayatının bir bölümünde mutlaka işlev bozukluğu gelişiyor. Sağlıklı bir insanda vücut ağırlığının yüzde 60’ı sudur. Dolayısıyla vücut ağırlığına göre su tüketilmesi gerekiyor. Normal kiloda erişkin bir kadın günde 1,5–2 litre, erkekler ise günde 2-2,5 litre su içmeli. Çay, meyve suyu ve soda gibi içecekleri günlük tüketimin dışında tutulmalı. Ancak unutmayın çok su içmek de az su içmek kadar zararlı. Günde 4-5 litre su içtiğinizde böbreğinizin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Düşük sodyum oranları da beyin fonksiyonlarının bozulmasına yol açıp hayatı tehdit ediyor." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"TUZ'DAN KAÇININ"

Vücudun günlük tuz ihtiyacı ortalama 5–6 gram olduğunu, bunun yaklaşık 2 gramının ise yemeklere hiç tuz konulmasa bile gün içerisinde yenilen sebze ve meyvelerden alındığını dikkat çeken Doç. Dr. Çakır, şöyle konuştu: "Eğer yenilen yemeklerde kısıtlama yapılmazsa yiyeceklerdeki yüksek tuz vücuda alınıyor. Bunların yanı sıra içeriğinde fazla miktarda tuz bulunan peynir, turşu ve salça gibi yiyecekler de fazladan tuz alımına neden oluyor. Bazı durumlarda kişilerin tuz alımı 20–25 gramı bulabiliyor. Tuz tüketiminin böbrek fonksiyonları üzerinde doğrudan etkisi var. Fazla tuz tüketildiği zaman böbrek içindeki kılcal damar dolaşım sisteminde kan basıncı yükseliyor. Bu yüksek kan basıncı devamlı hal alırsa küçük kılcal damarların yırtılarak harap olmasına neden oluyor, ayrıca idrardan protein kaçırmaya yol açıyor."

"SAĞLIKLI BÖBREK İÇİN SİGARADAN UZAK DURUN"

Çakır, sigaranın da böbrekler için zararlı olduğunu kaydetti. Çakır, "Sigara, kan basıncını yükseltiyor, kandaki oksijen oranını da azaltıyor. Bu durum böbreklerin sağlıklı çalışmasını bozuyor." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: