'Sağlıklı Insanlar Için Ramazan Ayı Bir Fırsat'

Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sevhan Uygun, "Günlük yaşantısında sağlık problemi...

Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sevhan Uygun, "Günlük yaşantısında sağlık problemi olmayan, düzenli bir şekilde kullanması gereken ilaçlar bulunmayan kişiler için aslında ramazan bir fırsat. Eğer Ramazan'da sağlıklı beslenirlerse vücutta bir detoks etkisi de görülecektir." dedi.

Sevhan Uygun, Ramazan ayında yaklaşık 16 saat süren açlık döneminde çok dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Bu uzun sürede vücuda sıvı ve kalori içeren hiçbir besin girmediğini hatırlatan Uygun, şu bilgileri verdi: "Günlük yaşantısında sağlık problemi olmayan, düzenli bir şekilde kullanması gereken ilaçlar bulunmayan kişiler için aslında Ramazan bir fırsat. Eğer Ramazan'da sağlıklı beslenirlerse vücutta bir detoks etkisi de görülecektir. Ancak, bu yıllarda Ramazan'ın sıcak günlere denk gelmesi biraz daha dikkatli beslenilmesini gerektiriyor."

Reklam
Reklam

Dikkat edilecek hususları belirten Uygun, şöyle devam etti: "En başta gelen husus, mutlaka sahur yapılmalı, asla 1 öğüne düşülmemeli. Günde bir öğün sadece iftarda yemek en tehlikelisi. Sahurda, süt, peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık, mevsim yeşillikleri, taze meyveler ya da bu meyvelerden yapılmış kompostolar, kepekli ya da tam tahıllı ekmek gibi besinler tercih etmeliyiz. İçecek olarak komposto dışında ayran ya da bitki çaylarının yer aldığı bir kahvaltı yapmak en doğru seçim olacaktır. Sahur sonrasında tekrar uyuduğumuz için yağ depolanmasının artmasını engellemek adına çok yağlı gıdalardan uzak durulmasında fayda var. İftarda ise orucu su ile açalım ve sonrasında soğuk veya sıcak bir çorba içelim. Çorbanın yanında 1 dilimi aşmamak kaydı ile ekmek veya pide de yenilebilir. Mümkün olduğunca ana yemeği öteyelim yani çorbadan sonra yaklaşık 15-20 dakika kadar bir ara verdikten sonra yemeğe geçelim. Meyve veya tatlıyı yemekten hemen sonra değil yaklaşık 1,5 -2 saat sonra tüketmeye çalışmalıyız."

Reklam
Reklam

Oruç tutan kişilerin sıvı alımının her zamankinden biraz daha fazla olması gerektiğini belirten Uygun, çok sık baş ağrısı, dengesizlik ve halsizlik yaşayanları da şöyle uyarıyor: "Ramazan ayı boyunca çok sık olarak baş ağrısı, dengesizlik, halsizlik, kendini kötü hissetme gibi şikâyeti olanlar, baygınlık geçirenler vakit kaybetmeden tıbbi kontrolden geçmelidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: