Sağlıklı sanılan 10 zararlı şey!

Sağlıklı sanılan 10 zararlı şey!

Cips ya da kızartma yemeyerek sağlıklı yaşadığınızı sanıyorsanız biraz eksik düşünüyorsunuz. Sağlıklı sanıp da tükettiğiniz, yararlı görünümü altında birer saatli bomba yatan besinler de var.

İşte sağlıklı sandığınız ama aslında zararlı olan 10 şey!


1- Çok tahıllı ve buğday ekmekler : Buğday unundan yapılan bir ekmek yiyorsanız, aslında bildiğimiz beyaz ekmek yiyor olabilirsiniz. Ekmeğinizin üzerinde ‘0 tam buğday’ yazmadıkça yediğinizin sağlıklı olduğuna inanmayın. Kısacası her gördüğünüz ekmeği tam buğday sanmayın.

Reklam
Reklam

2- Enerji barları : Özellikle yoğun tempolu antrenman yapan sporcular için üretilen enerji barları, normal bir gün geçirenler için hiç de sağlıklı değil. Sıradan çikolatalar bile ortalama 300 kalori iken enerji barları yaklaşık 400 kalori.

Üstelik bu barlardaki şeker miktarı günlük tüketilmesi gereken oranın çok üzerinde. Sporcular da bu ürünleri tüketirken içeriğini iyice okumalı ve besin değeri yüksek, şekeri az ve protein oranı çok olanları tercih etmeli.


3- Sporcu içecekleri : Sıkı bir antrenman yapmayanların bu içecekleri tüketmesi kaşıkla şeker yemesi gibi bir şey. Kalorisi ve şeker oranı yüksek bu içecekler, yalnızca ağır spor yapanlar tarafından tüketilmeli. Yarım saatlik bir yürüyüşten sonra bunları içerseniz, yaktığınızın iki-üç misli kaloriyi geri alacaksınız demekti.


4- Vejeteryanlık : Vejeteryanlar ne kadar sağlıklı beslendiklerini düşünseler de yemek düzenlerini iyi dengelemedikleri takdirde etçiller kadar sağlıksız beslenebilirler. İşlenmiş, çok yağlı ve kalorisi yüksek besinler maalesef vejeteryanlar tarafından da tüketiliyor. Özellikle etten kaçan yeni vejeteryanlar işlenmiş gıdalara başvurabiliyor. Unutmayın, ne yemediğiniz kadar ne yediğiniz de önemli.

Reklam
Reklam

5- Az yağlı fıstık ezmesi : Firmalar ezmeleri az yağlı yapmak için içindeki şeker miktarını arttırıyor. Örneğin normal bir fıstık ezmesinin iki kaşığında 12 gram yağ, 3 gram şeker var iken, az yağlı çeşitlerinde 12 gram yağ ve 4 gram şeker var. Siz en iyi her şeyin doğalını tüketin. Tabii ki ‘az’ olmak şartıyla!


6- Yağsız ürünler : Yağsız, az yağlı ya da yağı azaltılmış ürünler kulağa oldukça sağlıklı geliyor, değil mi? Fakat bu ürünlerin farkına varmadığımız dezavantajları var.

Örneğin yağ miktarını azaltmak için hem üründeki sodyum ve şeker oranı arttırılıyor, hem de koyu ve yağlı kıvamı sağlamak için ürüne fazladan koyulaştırıcı kimyasal maddeler ekleniyor. Yağ yemekten korkmayın. Nasıl yağ yediğinize dikkat edin. Katı ve trans yağların aşırı tüketimi sağlıksızdır. Onların yerine bitkisel yağlar ve zeytinyağı tercih edin.


7- El antiseptiği : Su ve sabun bulamadığınız ortamlarda el antiseptiği kullanmak en iyi çözüm. Fakat kullanım sıklığını abartmamak gerekiyor. Uzmanlar ellerinizde belirli bir miktarda bakterinin yaşaması gerektiğini söylüyor. Sürekli yanınızda antiseptiklerle dolaşır ve kullanırsanız, bağışıklığınız zamanla zayıf düşebilir.

Reklam
Reklam

8- Ekstra ‘light’ zeytin yağı : Bazı zeytinyağı şişelerinin üzerinde gördüğünüz ‘light’ yazısı, diyet yaparken yediğiniz ürünlerde yazanlarla aynı anlamda değil. Buradaki anlamı ‘çok işlenmiş zeytinyağı’.

Bildiğiniz gibi yağlar ne kadar işlenirse o kadar sağlıksız hale dönüşüyor. Peki bu çeşit zeytinyağını nasıl anlarsınız? Cevap basit: Üzerindeki açıklamaları okuyun ve rengine bakın. Renkleri çok açık sarı olacaktır.


9- Meyve suları : Her ne kadar sağlıklı atıştırma gibi algılansalar da meyve suları göründüğü kadar masum olmayabilir. Zira çoğu meyve suyu donmuş meyve ya da yoğurda göre çok daha fazla kalori içerir. Bu nedenle meyve suyu içerken mümkün olduğunca taze sıkılmış, şekersiz ve kremasız olanları tercih edin.


10- Diyet içecekler : ‘Diyet’ adı altında satılan gazlı içecekler kalori oranını düşürürken ürünün içine sağlıksız maddeler ekleniyor. Bu yıl yapılan bir araştırma, diyabet oranının her gün içilen bir şişe (diyet ya da normal) gazlı içecek nedeniyle ' artma olasılığını gösterdi. Ayrıca bu ‘diyet’ ürünlere eklenen tatlandırıcılar da kilo almanıza yardımcı oluyor.

Reklam
Reklam