TRABZON (İHA) - Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Sefer Usta, sağlıklı bir yaşam için alınan ve harcanan kalori miktarının dengede tutulmasının şart olduğunu söyledi.
Sağlıklı beslenmek için günde yaklaşık 50 çeşit besin öğesine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Trabzon Numune Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Sefer Usta, bu besin öğelerinin de vitaminler, mineraller, proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve su şeklinde 6 grupta toplandığını belirtti. Yeterli ve dengeli beslenmek için bu besin gruplarından her gün dengeli bir şekilde alınması gerektiğini dile getiren Dr. Usta, "Her şeyden dengeli bir şekilde yerseniz, harcadığınız kaloriyle aldığınızı eşit tutarsanız, problem de yaşamazsınız. Yeterli ve dengeli beslenmek için temel besin gruplarından olan karbonhidratlar,sebze ve meyveler, süt ve yoğurt, et ve et ürünlerinden her öğün en az bir çeşidine yer verilmesi gerekiyor" dedi.
Dengesiz ve sağlıksız beslenmenin, şişmanlık, koroner kalp hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, osteoporoz gibi öldürücü ve hayat kalitesini düşürücü hastalıkların oluşmasında önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Dr. Usta, "Beslenmek, karın doyurmak ve canının çektiğini yemek değildir. Beslenmekten amaç; bireyin yaşına, cinsiyetine, çalışmasına ve özel durumuna uygun enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra besinlerin uygun seçimi, hazırlanması, pişirilmesi, saklanması ve tüketilmesinde belirli kurallara uyularak besin değerlerinin korunması ve maliyeti düşürülmesi de beslenmenin diğer amaçlarındandır" diye konuştu.
Kanda yüksek miktarda bulunan kolesterolün yıllar içinde damar duvarında birikerek kalp için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Sefer Usta, bu birikim sonucu damarlarda daralma ve tıkanmanın ortaya çıktığını kaydetti. Kandaki kolesterol düzeyinin yüksek olmasının kalp hastalıkları açısından da önemli bir risk faktörü olduğunu belirten Dr. Usta, kolesterol seviyesi yüksekliğinin kalp hastalıklarının oluşumundaki tek faktör olmadığını ifade ederek diğer risk faktörlerini şu şekilde sıraladı:
"Hipertansiyon, lipit (yağ) metabolizması bozukluğu, kolesterol yüksekliği, sigara, şeker hastalığı, şişmanlık, fiziksel aktivite azlığı, yüksek hematokrit, ileri yaş, erkek olmak, ailede kalp hastasının bulunması, mükemmeliyetçi, saplantılı, hırslı ve gergin bir kişilik yapısı, östrojen eksikliği, fibrinojen yüksekliği, ürik asit yüksekliği, beyin, kalp, böbrek veya damar hastalığı"