BERN (İHA) - İsveç Tıp Fakültesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, düzenli yemek yemeyen kişilerde metabolik sendrom olarak bilinen insülin direnci gelişimi riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Metabolik sendromu olan kişilerde kalp damar rahatsızlıkları ve şeker hastalıklarının sıklıkla görüldüğü belirtildi.
Elma tipi şişmanlık, hipertansiyon, kanda aşırı yağlanma, glikozu tolere edememe ve şeker metabolizması bozukluğu, metabolik sendromun oluşumunda önemli rol oynuyor.
Kilo fazlalığı ve bel çevresi kalınlığı fazla olan kişilerde görülen metabolik sendromun kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve şeker hastalığının da habercisi olarak biliniyor.
Bilim adamları içeriği ne olursa olsun sık yenilen öğünlerin metabolik sendromun oluşumunda etkili olduğunu belirtti.
40 binin üzerinde 60 yaşındaki adam ve kadınlarla tıbbi muayeneler eşliğinde yapılan araştırmalar sonucunda düzensiz yemek yemenin metabolik sendroma yol açabileceği ortaya çıktı.
Nadiren 3 öğün yediğini söyleyen katılımcıların genelinin düzenli yemek yiyen katılımcılara oranla daha kalın belli olduğu ve lipid mekanizmasında bozukluk olduğu görüldü.
Metabolik sendromu olan kişilerin ayrıca Metabolik sendromun ortaya çıkmasının altında yatan insülin direnci belirtileri gösterdiği belirtildi.
Bilim adamları bu durumun diyet programlarıyla hastalığın önlenip tedavi edilebileceğini açıkladı.
Araştırmayı yürüten Profesör Mai-Lis Hellenius, "Diyet programı tamamen ne yemeniz gerektiğiyle ilgili ancak araştırma yemek yeme yollarının sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu gösterdi" dedi.