Sağlıklı yaşamın temeli spor

Uzmanlar, sağlığı korumak ve hastalıkları atlakmat için ölçülü spor yapmak gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Yardımcı Doçent Doktor Hakan Yaman, insan vücudunun zindeliğe ve dinçliğe kavuşması için günde en az 20-30 dakikalık alıştırmaların yeterli olacağını, alıştırmaların düzenli yapılmasının da gelişebilecek birçok hastalıktan koruyacağını söyledi. Düzenli sporun kalp hastalığı, şeker hastalığı, kalın barsak kanseri, yüksek tansiyon gibi hastalıkları önlemede çok önemli olduğunu vurgulayan Yaman, "İmkanınız varsa hafif koşularda bulunun, bisiklete binin ya da yüzün. Bunları yapamayacak olursanız ev işleri, bahçe işleri, araba yıkama gibi bedensel etkinlik türlerini de alıştırmadan sayabilirisiniz. Daha önce spor yapmadıysanız kendiniz başlangıçta çok zorlamayın ve alıştırmalarınıza kısa süreler ayırın. Alıştıkça alıştırmaların sürelerini uzatın ve temposunu şiddetini artırın" tavsiyesinde bulunuyor.

Reklam
Reklam

"TEMPONUZU, KONUŞMANIZA GÖRE AYARLAYIN"

Zayıflamak için yapılacak alıştırmalarda koşu, bisiklet ve yüzme gibi aerobik metabolizmanın devreye girdiği alıştırmalara yer verilmesinin önemini vurgulayan Hakan Yaman, "Bedende yağların yakıt olarak kullanılabilmeleri için en az 20 dakika süreyle spor yapmış olmak gerekir. Yeni spora başlayanlar kendilerine zaman tanımalıdırlar. Aniden ve yüksek şiddette yapılan yüklenmeler kişinin yaralanmasına neden olabilir. Bu nedenle hafif yüklenmelerle, yani günde 5-10 dakika süren alıştırmalarla başlanılmalı ve alışıldıkça 1 saat kadar süren sporsal etkinliklerde bulunulmalıdır. Yapacağınız sporsal tempoyu ise basitçe "konuşma testi" ile belirleyebilirsiniz. Yüzme haricindeki alıştırmanızı yaparken rahatlıkla konuşabiliyorsanız alıştırma temponuz uygundur; konuşmakta güçlük çekiyorsanız temponuzu azaltmanız gerekir. Özellikle aşırı kilosu bulunan kişilerde acele edilmemelidir, çünkü kişinin yaptığı alıştırmaların şiddetti arttıkça yorgunluğu ve ağrıları da artacaktır ve kişi amacına ulaşmadan sporu bırakacaktır. Zayıflamak için spor programını iyi bir beslenme programı tamamlayacaktır. Bu nedenle bir diyetisyenin görüşü de alınmalı ve diyet uygulanmalıdır. Yapılan alıştırmalar sırasında baş dönmesi, bayılma, göğüs ağrısı gibi olağandışı durumlar gelişecek olursa hekiminize başvurmanız gerekir" dedi.

Reklam
Reklam

Yaman, kas eklem ağrılarını gidermek, tanisyonu azaltmak, bel ağrılarından kurtulmak, kan şekerini düşürmek, kan kolesterolünü azaltmak, düzenli uykuya kavuşmak gibi durumlarda yapılabilecek egzersizlerin muhakkak hekime danışılarak yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: