Sağlıklı yaşlanmak için dengeli beslenin

YALOVA (İHA) - Yalova İl Sağlık Müdürü Dr. Engin Ferah, sağlıklı yaşlanmanın temelinde dengeli beslenmenin yattığını söyledi.

İl Sağlık İl Müdürü Dr. Ferah, ülkemizde yaşlı nüfusun hızla artmasının bu kesimin beslenme yöntemlerini öğrenmesini de önemli hale getirdiğini söyledi. Türkiye'de yaşlı nüfusun yüzde 3'ten yüzde 5.5'e yükseldiğini ifade eden Dr. Ferah, yaşlıların yeterli ve dengeli beslenmesinin sadece diyetle ilişkili hastalıkları azaltmayacağını, aynı zamanda sağlığı geliştireceğini kaydetti. Dr. Ferah, yaşlılara yönelik beslenme yöntemini şöyle sıraladı:
"Yeterli ve dengeli beslenmek için 4 ana besin grubundan yani süt ve süt ürünleri, et, yumurta ve kuru baklagiller; sebze ve meyve, ekmek ve tahıl grubundan besin bulundurulmalıdır. Böylece besin çeşitliliği sağlanarak ferdin temel ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ile posa sağlanmış olur. Öğün sayısı arttırılmalı ve azar azar sık yemek yenilmelidir (3 ana, 3 ara). Sabah kahvaltısı kesinlikle yapılmalı ve atlanmamalıdır. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. İdeal vücut ağırlığı korunmalı ve besinler yoluyla alınan enerjiyle harcanan enerji arasında denge sağlanmalıdır. Yağlı besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et yerine tavuk, hindi eti tercih edilmelidir. Haftada en az 2 defa balık tüketilmelidir."

Reklam
Reklam

Hayvani kaynaklı yağ tüketiminin azaltılarak, nebati kaynaklı sıvı yağlar kullanılması tavsiyesinde bulunan Dr. Ferah, "Az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketilmelidir. Sindirim sisteminde rahatsızlık yapmayacak pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Yaşlılar için kızartma ve kavurma yöntemleri uygun değildir. Posa alımı arttırılmalıdır. Posanın en iyi kaynağı sebze, meyve ve kuru baklagillerdir.

Günlük tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Günlük tuz miktarı bir tatlı kaşığından (4-5 gram) fazla olmamalıdır. Özellikle yüksek kan basıncı yönünden tuz ilave edilmiş turşu, salamura vb. besinler, sodalı içecekler tüketilmemelidir. Kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt, peynir gibi besinler günlük beslenme içinde mutlaka yer almalıdır. Çay şekeri denilen ve kan şekerini hemen yükselten şeker, şekerli besinler ve hamur işi tüketimi sınırlandırılmalıdır. Muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlıların tüketilmesi yaşlılar için daha uygundur. Günlük sıvı tüketimi arttırılmalıdır.Günde 8-10 su bardağı sıvı tüketimi uygundur. Aşırı çay ve kahve tüketilmemelidir. Ihlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran yaşlılar için uygun içeceklerdir. Düzenli aktivite yapılmalıdır. Başlangıçta kısa süreli yürüyüşlerle başlanıp zaman içerisinde bu arttırılabilir. Besin tüketimini cazip hale getirmek için yiyeceklerin lezzet ve çekiciliği arttırılmalıdır. Bu amaçla çeşitli baharatlar (nane, kekik vb.) kullanılabilir. Yemek yemek için yeterli zaman ayrılmalı ve hızlı yemek yenmemelidir. Sindirim salgılarını arttırmak için yemekler sıcak servis edilmelidir. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmelidir" dedi.

Reklam
Reklam